Mozart Almádiban

A varázsfuvola rendhagyó előadására készülnek vasárnap a Wesselényi Strandon

Mozart legnépszerűbb operájának, A varázsfuvolának rendhagyó előadására készülnek július 16-án, vasárnap este 18 órától a balatonalmádi Wesselényi Strandon a Klassz a pARTon eseménysorozat keretében. Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes évek óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen; most az ő tanítványaik adják elő a darabot Gulyás Dénes rendezésében, Sotkó Eszter zongorakíséretével. A diákok között két vendégművész is fellép: az Éj királynőjének áriáját Mondok Yvette, Pamina egyik áriáját Kertesi Ingrid énekli. Mozart Varázsfuvolájának humoros előadására a gyerekeket is várják.

Szereplők:

Tamino – Ódor Botond
Pamina – Kertesi Ingrid
Pamina / Papagena – Breinich Beáta
Papageno – Szűcs Attila
Éj királynője – Mondok Yvette m.v.
Monostatos – Gulyás Bence
Sarastro – Tóth Pál Mátyás
Első dáma – Tatai Nóra
Második dáma – Molnár Anna
Harmadik dáma – Ruszó Alexandra

Papageno: Szűcs Attila (fotó: Érdi-Harmos Réka)

„Mozart zenéje számomra egyet jelent az örökkévalósággal. Örülök, hogy egy olyan produkcióban vehetek részt, ami modern, nem kosztümben játszunk, hanem használhatjuk a saját eszközeinket és ruháinkat, ami azért is megengedhető, mert Schikaneder és Mozart nem helyezték el történelmi időben a sztorit. A darab nagyon sokrétegű, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartogat mondanivalót. Számomra Monostatos karakterének megformálása izgalmas feladat, mivel ez az első szerepem amiben negatív alakot kell játszanom” – nyilatkozta az előadás egyik közreműködője, Gulyás Bence.

„Minden esetben némi szkepticizmussal álltam a kínálkozó feladat előtt, ha arról esett szó, hogy Tamino szerepét kell megformálnom. Egy: nehéz. Kettő: ha az ember egy herceget, egy a birodalom leendő királyi címére pályázó alakot játszik, bízik benne, hogy egy nemes, talpraesett, bátor, magas, jó képű, vitathatatlanul, megrendíthetetlenül, kifogástalanul stb. Talán érthető, mire is igyekszem célozni. Annyit leszögezhetünk, hogy Tamino nem ilyen. A legérdekesebb számomra ebben a darabban és leginkább ebben a szerepben, hogy mi lehet Tamino erélye, hogy mi mozgatja őt mindig előrébb és előrébb. Tekintsünk el a három dáma folyamatos terelgetéseitől, bízzunk abban, hogy Taminóban is jelen van némi akaraterő. De mi lehet benne a motiváció? A szerelem elég lenne? Egy kép, egy pillantás? Ki tudja? Állandó keresgélés ez a szerep, állandó és megújuló felfedezés minden egyes alkalommal” – elemezte szerepét a Taminót megformáló Ódor Botond.

Klassz a pARTon