Miskolci Operafesztivál – Bartók+Európa

Európa 27 országa képviselteti magát valamilyen produkcióval a 10. Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, amelyet június 9. és 20. között rendeznek meg. A szervezők 65 előadást – közöttük operákat, operafilmeket, baletteket, koncerteket – kínálnak a közönségnek, továbbá képzőművészeti programokat is szerveznek.

bartok_europa_plakatA fennállásának tizedik évfordulóját 2010-ben ünneplő Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programja példaértékű vállalkozás: a jubileumi operaünnepen az Európai Unió szinte minden tagállamának kultúrájából ízelítőt kívánnak adni a zene nyelvén. Programsorozatukat felvezetőnek tekintik a 2011-es évre, amikor Magyarország fél éven át az EU soros elnöki posztját tölti majd be.

A „Bartók+Európa 2010” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál a magyar, a nyugat- és kelet-európai komolyzenei élet meghatározó társulatainak, zenei együtteseinek és művészeinek közreműködésével mutatja be idén Európa zenéjének változatosságát. Műsorkínálata színességével a jubiláló fesztivál a multikulturális Európa elfogadásának, szellemi értékei megértésének szimbólumává szeretne válni.

A rendezvénysorozat keretén belül Bartók életműve mellett számos kiváló európai zeneszerzőt mutatnak be. Folytatva az elmúlt évek hagyományait, a népszerű operák mellett kevésbé ismert és ismeretlen operákat is színre állítanak.
A fesztivál kapcsolódik az EKF Pécs 2010 programjához is. A nyitókoncertre pécsi Pannon Filharmonikusokat hívták meg, akik Bartók-művek mellett Vajda János, a miskolci születésű zeneszerző erre az alkalomra komponált új szimfóniáját is előadják. A koncert második részében operaáriák csendülnek fel a világhírű szoprán, Elena Moşuc és a fiatal spanyol tenor, Alex Vicens tolmácsolásában.

2010-ben a fesztivál jubileuma mellett ünneplik az Erkel-évet, a nemzeti romantika évét. A Bánk bán eredeti, ősváltozatával a debreceni Csokonai Színház társulata vendégszerepel Miskolcon, a rendező Vidnyánszky Attila, a címszerepet Kiss B. Atilla énekli. Erkel egyetlen vígoperáját, a Saroltát a Kolozsvári Állami Magyar Opera előadásában láthatja a közönség, Demény Attila rendezésében.

Folytatódik a fesztivál és a Nemzeti Filharmonikusok együttműködése: Kocsis Zoltán vezényletével Richard Strauss operáját, a Daphnét mutatják be, a címszerepet Rost Andrea énekli.

Kuriózumnak ígérkezik egy kortárs opera ősbemutatója: a világhírű észt zeneszerző, Erkki-Sven TüürWallenberg című műve. A darabot a tallinni Észt Nemzeti Opera 2007-ben, Dmitri Bertman és Neeme Kuningas rendezésében mutatta be nagy sikerrel. A Gerai Operaház Britten-művel, a Lukrécia meggyalázásával, az antwerpeni Vlaamse Opera Elena Kats-Chernin Dühöngő élet című darabjával vendégszerepel.

A fesztivál önálló produkciójaként Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója állítja színpadra Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát párosítva Puccini Gianni Schicchijével. Juditot Rálik Szilvia, a Kékszakállút Cser Krisztián formálja meg, a karmester a Münchenben dirigáló Nánási Henrik lesz. A Gianni Schicchi címszerepét Kálmán Péter énekli. Kerényi a Kékszakállút „gondolati kalandokban izgalmas látványoperaként” képzeli el, a Gianni Schicchit pedig mai környezetbe helyezi.

A népszerű „Három tenor” koncertet idén is megrendezik, Giorgio BeruggiMichal Lehotský és Badri Maiszuradze énekelnek közkedvelt áriákat.
A 2006-os nagy siker után újra fellép a fesztiválon a milánói Scala kórusa.
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének hallgatói három egyfelvonásos művel vendégszerepelnek: Raveltől A gyermek és a varázslat, illetve a PásztoróraSchuberttől a Házi háború című operákat mutatják be.

A táncrajongók láthatják a Litván Nemzeti Balett Zorba-produkcióját, és kortárs flamencoesttel lép fel a spanyol Antonio Márquez Társulat is. A Kassai Nemzeti Színház a Fából faragott királyfit és a szlovák zeneszerző, Godár Vlagyimir Orbis pictus című művét hozza el az újabb miskolci vendégjátékra, Ondrej Soth koreográfiájával ismerkedhet meg a közönség.

A rendezvénysorozat Európa Gála záróhangversennyel ér véget, melyen többek közt Giuseppe Giacomini is énekel.

A nézők tartalmas szórakozásához számos kísérőrendezvény járul majd hozzá, például utcafesztiválok, bor- és fröccsfesztivál, irodalmi estek, dalestek, előadások operákról, utcai zenészek és táncosok produkciói.

További információk találhatók a fesztivál megújult honlapján.