Megkezdődött az Operaház New York-i vendégjátéka

Prominens vendégek jelenlétében mutatták be tegnap este a Bánk bánt

Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita jelenlétében tartották meg New Yorkban a Magyar Állami Operaház díszelőadását kedden este; Erkel Ferenc Bánk bán című operája volt műsoron Vidnyánszky Attila rendezésében. A díszbemutatót a Lincoln Center David H. Koch Színházában tartották. A vendégjáték alkalmával tartotta meg az október 23-i ünnepi megemlékezését Magyarország ENSZ-missziója.

Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet a három felvonásos opera ünnepi előadása előtt a színház előcsarnokában fogadáson látta vendégül a világszervezet vezetőit, köztük Amina J. Mohammedet, az ENSZ főtitkárának általános helyettesét, Alison Smale-t, a globális kommunikációért felelős főtitkárhelyettest, továbbá több mint ötszáz vendéget, az ENSZ-tagállamok és -megfigyelőmissziók nagyköveteit, New York művészeti és politikai életének befolyásos szereplőit.

Jelenet a Magyar Állami Operaház New York-i Bánk bán-előadásából (fotó: MTI / Magyar Állami Operaház)

A nagykövet a díszelőadás előtt a színpadon mondott beszédében kiemelte, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezete éppúgy a magyar nemzeti tudat része, mint Erkel operája. A magyar történelem mindenkori sorskérdései, a függetlenség iránti vágy, a hazaszeretet, az elnyomó külföldi hatalmak elleni küzdelem éppúgy meghatározta az 1956-os forradalom napjait, mint a Bánk bán 13. századi történetét és az Opera keletkezésének 19. századi körülményeit – hangsúlyozta Bogyay Katalin.

Jelenet a Magyar Állami Operaház New York-i Bánk bán-előadásából (fotó: MTI / Magyar Állami Operaház)

A díszelőadáson jelen volt Fekete Péter kulturális államtitkár, Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, és Káel Csaba rendező.

A bemutató előtti napon, hétfőn kezdődött meg New Yorkban a magyar kultúrát népszerűsítő kéthetes rendezvénysorozat. Ennek keretében hétfőn a Britain’s Got Talent című vetélkedő döntőbe került csapata, a Fricska mutatott be néptáncprodukciót New York egyik hídja mellett, majd a hídra operát és balettot megelevenítő animációt vetítettek.

A David H. Koch Theater a Lincoln Centerben – a Magyar Állami Operaház New York-i vendégjátékának helyszíne (fotó: MTI / Magyar Állami Operaház)

A rendezvénysorozaton az Operaház négy operát és három balettelőadást mutat be, lesz két gálakoncert opera- és balettszólóval, kórussal és tánckarral. Koncertezik a Virtuózok öt fiatal művésze, valamint a Koch színház előterében fiatal magyar képzőművészek alkotásait bemutató tárlat várja a látogatókat a fesztivál teljes ideje alatt.

MTI
Fotók: MTI / Magyar Állami Operaház