Megkezdődött a Bartók Plusz Operafesztivál

Tíz napon át, június 23-ig az operáké a főszerep a borsodi megyeszékhelyen. VONA ILDIKÓ beszámolója és programajánlója

Pénteken látványos utcai felvonulás indította a fesztivált, majd este a Nagyszínházban Operagálát tartottak Korngold, Sosztakovics, Puccini, Aldo Finzi és Albin Fries műveiből. Kesselyák Gergely vezényelte a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát, a szólisták pedig Boros Csilla, Kele Brigitta, Molnár Ágnes, Brickner Szabolcs, valamint a megbetegedett Nutthaporn Thammathi helyett beugró Erik Fenton voltak.

Másik fontos helyszíne a rendezvénynek a Szent István téri színpad. Itt Francia Operagálára került sor. Antonia Dunjko, Yanis Benabdallah, Chen Yibao és Eperjesi Erika Bizet, Massenet, Gounod és Offenbach műveiből énekelt, a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarát Philippe de Chalendar dirigálta.

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál (fotó: Vona Ildikó)

Szombaton Puccini Bohémélet című operája tekinthető meg a Nyári Színházban (Rodolfo: Horváth István, Mimi: Kriszta Kinga, rendező: Hábetler András, km. a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Énekkara, vezényel: Madaras Gergely). A Kamarában pedig Vizin Viktória és Gergye Krisztián invitálja a közönséget az „…ÉS ECHO” címet viselő báboperára, amely B. Török Fruzsina műve alapján született, s zeneszerzője Zombola Péter.

A Szent István téren Rossini A sevillai borbély c. vígoperája kerül bemutatásra félig szcenírozott formában, neves művészekkel, Csonka Zsuzsanna rendezésében. Fellép többek közt Tóth János (Don Bartolo), Busa Tamás (Don Basilio), Szélpál Szilveszter (Figaro), Domoszlai Sándor (Almaviva gróf), Kiss Diána (Rosina), Csonka Zsuzsanna (Berta). A Pro Musica Kamarazenekart Domán Katalin dirigálja.

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál (fotó: Vona Ildikó)

Vasárnap magyarországi ősbemutatót tartanak a Nagyszínházban. Eötvös Péter Az aranysárkány c. operáját Bruno Berger Gorski rendezésében láthatja a hazai közönség. Nagy Zsolt vezényli az Israel Contemporary Players együttesét, a közreműködő szólisták: Andrew Mackenzie-Wicks, Einat Aronstein, Meláth Andrea, Mikecz Kornél és Daniel Norman.

Rengeteg izgalmas eseményt kínálnak a jövő hétre is a fesztivál szervezői. Kedvcsinálónak íme néhány a fő- és kísérőprogramok közül. (Megjegyzés: a Szent István téri és a Kálvária-dombi produkciók teljesen ingyenesek!)

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál (fotó: Vona Ildikó)

Hétfőn a Művészetek Házában Sárik Péter triója játszik Bartók-szerzeményeket klasszikus és jazzváltozatban.  A keddi nap a kísérletezésé: BŐ SZEKUND címmel Bősze Ádám tart zenei stand-upot a Kamaraszínházban, míg a Szent István téren Hábetler András, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória és Boncsér Gergely vár bennünket egy vidám, sok nevetést ígérő önismereti operakoncerttel, melynek címe: PszichOpera, avagy Freud és az opera.

Szerdán Bartók Kékszakállúja tekinthető meg Rost Andrea és Palerdi András előadásában (a Nyári Színházban), csütörtökön a Bartók Plusz Operafesztivál operaíró versenyét tavaly megnyert alkotás (Albin Fries: Nora) kerül bemutatásra Anger Ferenc rendezésében a Nagyszínházban.

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál (fotó: Vona Ildikó)

Pénteken a Kálvária-domb ad otthont az idei Ezrek operájának. Mascagni művét, a Parasztbecsületet Paolo Panizza viszi színre Hector Lopez Mendoza, Balga Gabriella, Dobi-Kiss Veronika, Haja Zsolt és Balogh Eszter főszereplésével. A Miskolci Nemzeti Színház Zenekarát, Énekkarát Kocsár Balázs vezényli majd.

Szombaton két igazi kuriózumot láthat a közönség: Mascagni egzotikus operája, az Iris Csehországból érkezik a Nagyszínházba, míg Kósa György vígoperája, a Kocsonya Mihály házassága az egri Harlekin Bábszínház előadásában tekinthető meg a Szent István téri színpadon.

Kesselyák Gergely megnyitó beszéde a 2019-es Bartók Pluszon (fotó: Vona Ildikó)

Június 23-án, vasárnap Donizetti Rita című vígoperája, majd a nagyszínházi 3 tenor gála zárja az idei rendezvényt. (A fesztivál valamennyi programja részletesen megtalálható az eseménysorozat honlapján!)

Feltétlenül megemlítendő, hogy 2019. május 11-én, Miskolc Város Napján a Bartók Plusz Operafesztivál szervezői csapata kiemelkedő munkájáért PRO URBE díjban részesült. A kitüntetetteknek gratulálunk, a nézőknek pedig jó szórakozást kívánunk a programokhoz az Opera-Világ stábja nevében!

Fotók: Vona Ildikó