Meghirdette évadát a Theater an der Wien

Az intézmény 2018/19-ben is a rá jellemző színes programkínálattal várja a közönséget

Népszerű és ritkán játszott operák, szcenírozott oratórium, koncertszerű előadások, sok barokk darab, portrékoncertek – ezekkel a címszavakkal lehetne összefoglalni a Theater an der Wien következő évadát.

Az évad első premierje Händel Alcinája lesz, sokat ígérő szereposztásban. A címszerepet Marlis Petersen énekli, a további közreműködők David Hansen, Mirella Hagen és Katarina Bradić lesznek, az előadás rendezője Tatjana Gürbaca, karmestere Stefan Gottfried. Októberben Rossini Tell Vilmos című operája látható az intézmény műsorán, ezt Torsten Fischer rendezi és Diego Matheuz vezényli, a főbb szerepeket Christoph Pohl, John Osborn és Jane Archibald alakítja. Az ősz harmadik bemutatója ismét egy Händel-mű lesz, a Teseo, Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében, ezt René Jacobs fogja vezényelni. Az előadás főszereplői Gaëlle Arquez és Christophe Dumaux.

Theater an der Wien

Decemberben Weber Euryanthe című művét mutatják be, ennek rendezője Christof Loy, karmestere Constantin Trinks lesz. A címszerepben Jacquelyn Wagner, mellette Norman Reinhardt és Andrew Foster-Williams lép színpadra. Az új év Purcell Arthur királyával indul, melyet Sven-Eric Bechtolf fog rendezni, dirigálni pedig Stefan Gottfried. Majd Mendelssohn Éliás című oratóriuma kerül színre Calixto Bieito rendezésében, az előadást Jukka-Pekka Saraste vezényli, a címszerepben pedig Christian Gerhaher látható.

Christian Gerhaher (fotó: Thomas Egli)

A március premieren Csajkovszkij Az orléans-i szűz című operáját hallgathatja meg a közönség, melyet Lotte de Beer állít színre, és Okszana Linyiv vezényel. A fontosabb szerepeket Okszana Volkova, Willard White, Dmitrij Golovnyin és Jekaterina Goncsarova éneklik. Majd ismét Händel-opera lesz látható, ezúttal az Orlando, Claus Guth rendezésében, Giovanni Antonini vezényletével, a szereplők Christophe Dumaux, Florian Boesch és Anna Prohaska lesznek. Májusban pedig még egy Weber-darabot mutatnak be, az Oberon rendezője Nikolaus Habjan, karmestere Thomas Guggeis lesz, az előadásban Mauro Peter és Annette Dasch működik közre.

Számos operakülönlegesség hangzik fel a jövő évadban koncertszerű előadásban. Leonardo Vinci Gismondo című darabjának címszerepét Max Emanuel Cenčić énekli, partnerei Jurij Minyenko, Diljara Idriszova és Sophie Juncker lesznek, a karmester Martyna Pastuszka. Händel Xerxészét Maxim Emeljanycsev vezényli, a főbb szerepekben pedig Franco Fagioli, Inga Kalna és Vivica Genaux hallható. Antonio Salieri Tarare című operáját is meghallgathatja a közönség Christophe Rousset dirigálásával, valamint Jean-Sébastien Bou, Cyrille Dubois, Karine Deshayes és Tassis Christoyannis közreműködésével.

Decemberben lesz hallható Händel Messiása Robert King vezényletével, melynek szólistái Julia Doyle, Hilary Summers, Joshua Ellicott és David Wilson-Johnson lesznek. Weber Peter Schmoll című operáját Roberto Paternostro fogja dirigálni, a főszerepeket Paul Armin Edelmann, Thorsten Grümbel és Jenna Siladie énekli. Csajkovszkij Mazeppáját februárban adják elő, közreműködik Aleksej Izajev, Olga Tolkmit és Igor Morozov, a karmester Jevgeny Brazsnyik lesz, aki egy nappal később az orosz zeneszerző Jolanta és Undine című operáit is elvezényli Jelena Mihajlenko, Alekszej Tihomirov, Alekszej Izajev és Ivan Gingazov szereplésével.

Márciusban A bűvös vadász is elhangzik, ennek az előadásnak további részletei még pontosításra várnak. Vivaldi Orlando furioso című művét George Petrou vezényli, ennek főszereplői Max Emanuel Cenčić, Ruxandra Donose és Julia Lezsnyeva lesznek. Händel Rinaldója lesz az évad utolsó koncertszerű operaelőadása, melyet Jean-Christophe Spinosi fog dirigálni, a főbb szerepeket pedig David DQ Lee, Dara Savinova és Jekatyerina Bakanova éneklik.

Anna Prohaska

A színház kamaratermében mutatják be A varázssziget című, Shakespeare A vihar című színművének cselekményére készült operapasticciót. Az előadás rendezője Jean Renshaw, karmestere Markellos Chryssicos lesz, Prosperót Kristján Jóhannesson, Mirandát Jenna Siladie, Ferdinándot Johannes Bamberger énekli.  Két különleges operaprodukció is szerepel a műsoron, Verdi Don Carlosát Sébastien Dutrieux dolgozza fel, míg Ravel A gyermek és a varázslat című darabja Offenbach Hoffmann meséinek második felvonásával szerepel egy este. A Bernstein-évforduló alkalmából pedig a Candide kerül színre Benjamin Bayl vezényletével, Johannes Bamberger, Ilona Revolszkaja és Kristján Jóhannesson énekli majd a főszerepeket.

Az évad során számos énekes koncertre is sor kerül majd. Szólóestet ad Elisabeth Kulman, valamint az operaelőadások közreműködői: Dumitru Madarasan, Ilona Revolszkaja, Tatjana Kurjatnyikova, Jenna Siladie Kristján Jóhannesson és Johannes Bamberger. Az évad részletes programja a Theater an der Wien honlapján érhető el.