Meghirdette évadát a Bajor Állami Opera

A müncheni intézmény 2018/19-es évada a barokktól a huszadik századig öleli fel az operairodalmat

Igazság és hazugság, igazság és igazságtalanság témája köré szervezte új évadát a Bajor Állami Opera, amelyben hét operapremierrel várja a közönséget.

A Bajor Állami Opera (fotó: Felix Löchner)

A november 23-i első premier igazi sztárparádé lesz, Verdi Otellója kerül színre, Amélie Niermeyer rendezésében, a főzeneigazgató, Kirill Petrenko vezényletével. A címszerepet éneklő Jonas Kaufmann azt nyilatkozta, az operairodalom egyik legkomorabb darabjáról van szó, még ő, aki viszonylag könnyen alakul vissza egy-egy előadás után magánemberré, is hosszasan érzi magában a szerep szomorúságát. A tenorista partnerei Anja Harteros és Gerald Finley lesznek.

Német nyelven fog megszólalni Smetana Az eladott menyasszony című operája a decemberi premieren. A darabban a zeneszerző is ötvözi a német és a szláv zene sajátosságait – emelte ki a karmester, Tomáš Hanus, így a müncheni közönség igazán közel érezheti magához a művet. A produkciót David Bösch rendezi, a főbb szerepeket Christiane Karg, Pavol Breslik és Günther Groissböck fogja énekelni.

Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Classical)

Ernst Krenek V. Károly című darabját mutatja be az intézmény 2019. februárjában. A kevéssé ismert darabot a La Fura dels Baus társulat művésze, Carlus Padrissa állítja színpadra. A rendező kiemelte, a középkor és a reneszánsz szembenállását kifejező, sötétség és fény közti kontrasztból indul ki, és változatos fényeffektusokkal jeleníti majd meg V. Károly visszaemlékezését, amelyben a világ sokszínűségének nagyon aktuális kérdése is helyet kap. Az előadás karmestere Erik Nielsen lesz, a főbb szerepeket Bo Skovhus, Okka von der Damerau és Gun-Brit Barkmin alakítja.

Anja Kampe (fotó: Sasha Vasiljev)

Márciusban A nyugat lánya premierjére kerül sor, Andreas Dresen rendezésében, James Gaffigan vezényletével. A Minnie szerepét éneklő Anja Kampe nagy örömét fejezte ki, hogy ismét Puccini-darabban szerepelhet, hiszen szintén az olasz komponistától énekelte pályája egyik legkorábbi szerepét, Musettát. A produkció további szereplői Brandon Jovanovich és John Lundgren lesznek.

A következő premier májusban Gluck Alceste című operája lesz, ennek koreográfus-rendezője Sidi Larbi Cherkaoui. Az előadást Antonello Manacorda fogja vezényelni, a főszereplő házaspárt Charles Castronovo és Dorothea Röschmann, a bariton főszerepeket pedig Michael Nagy alakítja.

Júniusban, az operafesztiválon kerül sor a következő bemutatóra, Richard Strauss Saloméját láthatja a közönség, a karmester ezúttal is Kirill Petrenko lesz, a rendező Krzysztof Warlikowski. A címszerepben Marlis Petersen ebben a produkcióban debütál majd, a további főbb szerepekben pedig Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, Michaela Schuster, Wolfgang Koch és Pavol Breslik látható majd.

Az évad utolsó premierje Händel „politikai thrillere”, az Agrippina lesz, melyet rendezni Barrie Kosky, vezényelni pedig Ivor Bolton fog. A címszerepet Alice Coote énekli, partnerei Franco Fagioli, Elsa Benoit és Iestyn Davies lesznek.

Az intézmény emellett bemutatja Sztravinszkij Mavra és Csajkovszkij Jolánta című operáját operastúdiós művészeinek előadásában, de a repertoár-előadásokban is számos neves művész működik közre. Néhányan, csak a teljesség igénye nélkül: Paolo Carignani (Az álarcosbál, A szicíliai vecsernye), Dan Ettinger (Carmen), James Gaffigan (Don Giovanni), Pinchas Steinberg (Turandot), Diana Damrau (Lammermoori Lucia), Edita Gruberová (Roberto Devereux), Anja Harteros (André Chénier, Tosca, Arabella), Nina Stemme (Turandot, Parsifal), Anja Kampe (Fidelio, A bolygó hollandi), Karita Mattila (Jenůfa), Krassimira Stoyanova (A trubadúr), Eva Maria Westbroek (A köpeny), Ermonela Jaho (Pillangókisasszony, Angelica nővér), Ailyn Pérez (Traviata), Pretty Yende (Szerelmi bájital, Figaro házassága), Hanna Schwartz (Jenůfa), Michaela Schuster (Angelica nővér, Gianni Schicchi), Anne Sofie von Otter (Figaro házassága), Jonas Kaufmann (Fidelio, A nürnbergi mesterdalnokok), Klaus Florian Vogt (A nürnbergi mesterdalnokok, Tannhäuser), Pavol Breslik (Szerelmi bájital, Traviata), Joseph Calleja (Norma, Carmen), Charles Castronovo (Roberto Devereux), Bryan Hymel (A szicíliai vecsernye), Javier Camarena (Lammermoori Lucia), Ludovic Tézier (Figaro házassága, Tannhäuser), Simon Keenlyside (Don Giovanni, Rigoletto), Michael Nagy (Parsifal), Mariusz Kwiecień (Szerelmi bájital, Figaro házassága), Erwin Schrott (A szicíliai vecsernye), Michael Volle (Arabella), Ambrogio Maestri (Szerelmi bájital, A köpeny, Gianni Schicchi), Dalibor Jenis (Nabucco), René Pape (Parsifal), Bryn Terfel (A bolygó hollandi), Kurt Rydl (Arabella), Leo Nucci (Traviata), Plácido Domingo (Traviata).

Plácido Domingo

Több magyar művész produkcióját is élvezheti a müncheni közönség: Szabó Bálint társulati tagként az Otello, A nyugat lánya, a Turandot, Az álarcosbál, a Nabucco és a Parsifal kisebb szerepei mellett a Bohéméletben Collineként is színpadra lép. Molnár Levente a Szerelmi bájitalban Belcore szerepét alakítja majd, Páll Levente pedig Hermann Ortel szerepében lesz látható A nürnbergi mesterdalnokokban. Ezt az előadást, melynek főbb szerepeit Wolfgang Koch, Jonas Kaufmann és Sara Jakubiak éneklik, az interneten a hazai közönség is láthatja majd, mert az operafesztivál Oper für alle programjának kereteiben közvetíteni fogják. A Staatsoper TV több ingyenes közvetítésének műsorát később teszik közzé.

Részletes műsorterv a Bajor Állami Opera honlapján érhető el.