Mától Ördögkatlan – operai díszvendégekkel

Az augusztus 1-5. között tizedik alkalommal megrendezett programsorozat díszvendége Kolonits Klára és Dinyés Dániel lesz

Ma kezdődik a tizedik Ördögkatlan Fesztivál, amely augusztus 5-ig Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden az újdonságok mellett jubileumi programokkal is várja a vendégeket.

A fesztivál öt napja alatt levetítik és színházban is előadják majd Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotását, új regényéből olvas fel Krasznahorkai László, öt előadással érkezik a Szkéné Színház, a Fonó Budai Zeneház pedig Dresch Mihályt, Kollár-Klemencz Lászlót, a Muzsikást, a Csík Zenekart, valamint Ferenczi Györgyöt és a Rackajamet viszi el a fesztiválra.

A 10. Ördögkatlan Fesztivál ma esti megnyitója (fotó: Sóki Tamás / MTI)

Verdi Requiemjét a Nemzeti Filharmonikusok adják elő a beremendi Megbékélés Kápolnánál, Dinyés Dániel, az idei fesztivál egyik díszvendégének vezényletével. A szólisták: Kolonits Klára (a fesztivál másik díszvendége), Fodor Bernadett, Brickner Szabolcs, Gábor Géza. Verdi-operagálát is hallhat a közönség, továbbá Dinyés Dániel és barátai templomi kamarakoncertet is tartanak, Kolonits Klára és László Boldizsár fellépésével. Augusztus 5-én Cseh Tamás-Leonard Cohen-emlékkoncert lesz a nagyharsányi szoborparkban, itt fellép mások mellett Másik János, Alexander Balanescu, Lovasi András, Víg Mihály, a francia Wombo Orchestra, Kiss Tibor, a Budapest Bár és a 30Y is.

Kolonits Klára (fotó: Éder Vera)

A színházi programok között a Szkéné mellett az Orlai Produkció, a Vígszínház, a Csiky Gergely Színház, Pintér Béla, Jordán Tamás, a Tünet Együttes vagy a Budapesti és a Kaposvári Színművészeti Egyetem előadásait is megtekinthetik a nézők.

A k2 vándorszínház az Ördögkatlan utolsó napján négy helyszínen lejátssza az elmúlt években itt bemutatott valamennyi előadását; A nagyharsányi menyasszonyt, A kisharsányi vőlegényt és A villánykövesdi vőfélyt, negyediknek pedig az idén közönség elé kerülő A beremendi lakodalom című darabot.

Az irodalmi program része lesz Háy János, Térey János, Peer Krisztián és Kiss Tibor Noé is, a kortárs táncot egy Pina Bausch-emlékkiállítás képviseli zenés-táncos improvizációkkal, de lesz opera- és dalírás workshop, börtönrádiósokkal egészül ki a Göttinger Pál vezette Caminus csapat a kisharsányi Kovács Udvarházban, a gyereket pedig Halász Judit, Rutkai Bori és Szalóki Ági várja majd.

Bővebb információ az Ördögkatlan Fesztivál honlapján található.

MTI / Opera-Világ
Fotó: Sóki Tamás / MTI, ill. Éder Vera