Már augusztus 7-én láthatunk operát a Margitszigeten

Új időpontban, de visszakerült a nyári műsorba Rossini vígoperája, A sevillai borbély

Az eredetileg meghirdetettnél később, de mégis színre kerül idén nyáron a Margitszigeti Szabadtéri színpadon a Magyar Állami Operaház Sevillai borbély-előadása. A produkció két alkalommal, augusztus 7-én és 9-én lesz látható, vagyis a karantén bevezetése óta a 7-i lesz az első alkalom, hogy teljes operaelőadást élvezhetünk Budapesten.

Minden idők legismertebb intrika-operája, Rossini félreértésekben és fordulatokban bővelkedő kétfelvonásos vígoperája az opera buffa legkiemelkedőbb darabja, a könnyedség és a vidámság esszenciája, most sztárénekesekkel érkezik a Margitsziget nagyszínpadára, és két estén is felejthetetlen pillanatokkal ajándékozza meg a Budapesti Nyári Fesztivál közönségét. A slágeropera a különleges játszóhely legjobb hagyományainak szellemében, olyan világsztárokkal kerül színre, mint az izgalmas olasz mezzoszoprán díva, Annalisa Stroppa, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította a világ nagy operaszínpadait, Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval.

Beaumarchais hősét Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, a furfangos Figaro-történet ismertsége pedig a mű kétszáz éves története során messze túllépett az operakedvelők körén. A meglepetésekben gazdag, a commedia dell’arte alakjait felvonultató, eredetileg az 1816-os római karneválra írt mű diadalútja a mai napig töretlen.

Békés András egykori operaházi rendezését a bemutató idején a kritika frenetikusnak nevezte és nagyon szerette „a finom emberi megfigyeléseket az abszurdig felpörgető előadás”-t. A Szabad Tér Színház és az Operaház előadása Kovalik Balázs 2009-es színpadra állításán alapul.

Jelenet a 2009-es operaházi előadásból (fotó: Éder Vera / Magyar Állami Operaház)

Szereposztás:

Rosina: Annalisa Stroppa
Figaro: Giorgio Caoduro
Almaviva: Horváth István
Bartolo: Kiss András
Basilio: Palerdi András
Berta: Farkasréti Mária
Fiorillo: Geiger Lajos
Őrtiszt: Fülep Máté

Zeneszerző: Gioachino Rossini
Szövegíró: Cesare Sterbini
Magyar feliratok: Thullner Zsuzsanna
Díszlettervező: Székely László
Jelmeztervező: Wieber Marianne

Rendező: (Erkel Színház, 1986) Békés András

Az Operaház színpadára alkalmazta: Kovalik Balázs

Karigazgató: Strausz Kálmán

Vezényel: Kocsár Balázs

Bővebb információ és jegyvásárlás a Margitszigeti Szabadtéri Színpad honlapján!

Szabad Tér Színház / Opera-Világ
Fotó: Éder Vera / Magyar Állami Operaház