Már a jövő évadra készül a Royal Opera House

2019 óta az első teljes évadját hirdette meg az intézmény játszóhelyén, a londoni Covent Gardenben

2019 óta az első teljes évadként aposztrofálta most nyilvánosságra hozott műsortervét a Royal Opera House. A londoni Covent Gardenben játszó patinás intézmény a koronavírus-járvány előtt megszokott módon számos bemutatóval várja közönségét a 2021/2022-es szezonban – és a szigetország lakosságának magas átoltottsága miatt esély is mutatkozik rá, hogy ezúttal ezeken nem kell módosítani.

Az évad első új produkcióját, Verdi Rigolettóját Oliver Mears, a társulat 2017 óta hivatalban lévő igazgatója rendezi – aki a körülmények folytán eddig nem mutatkozhatott be rendezőként az általa vezetett intézményben. A produkciót Antonio Pappano főzeneigazgató vezényli, a főbb szerepekben Carlos Álvarez (Rigoletto), Lisette Oropesa (Gilda) és Liparit Avetiszjan (a Mantuai herceg) lesz látható-hallható.

A Covent garden (fotó: Sim Canetty-Clarke / Royal Opera House)

Händel Theodóra című oratóriumát 1750-ben játszották utoljára a Covent Gardenben – az utóbbi években a Royal Opera egymás után újította fel a zeneszerzőnek a színház számára írt műveit. A produkció karmestere a Händel-specialistaként számon tartott Harry Bicket, a szereposztás pedig igazi sztárparádét vonultat fel: Julia Bullock, Joyce DiDonato, Ed Lyon és Jakub Józef Orliński mellett Orendt Gyula is fellép az előadásban. A színház hangsúlyozza, hogy a színre állítást női kreatív csapat irányítja Katie Mitchell rendező vezetésével.

A Royal Opera House-ban komoly hagyománya van a Janáček-operák bemutatásának – ezt a sorozatot folytatja a Jenůfa új, Claus Guth rendezte előadása, melyet Nánási Henrik vezényel. Jenůfát Asmik Grigorian, a Kostelničkát Karita Mattila énekli (aki húsz évvel ezelőtt egy emlékezetes londoni produkcióban a címszerepet énekelte), mellettük Nicky Spence (Laca) és Andrew Staples (Števa) lesznek a produkció főszereplői.

Hasonló sorozat, az első számú brit operaszerző, Benjamin Britten műveit bemutató többéves program része a Peter Grimes felújítása, melyet Deborah Warner rendez és Mark Elder vezényel. A főbb szerepekben Allan Clayton, Bryn Terfel, John Tomlinson, Maria Bengtsson és Jacques Imbrailo lesz látható.

Az évad utolsó bemutatójaként egy igazi közönségkedvenc, Saint-Saëns Sámson és Delilája kerül színre Richard Jones rendezésében, Antonio Pappano vezényletével. A főbb szerepekben: Nicky Spence (Sámson), Elīna Garanča (Delila) és Łukasz Goliński (Abimeleh).

Antonio Pappano a Royal Opera House Zenekara élén (fotó: Clive Barda / Royal Opera House)

A társulat több évfordulót is ünnepel az évad során. 2022. január 14-én lesz 75 éve, hogy a társulat jelenlegi nevén kezdett játszani a Covent Garden épületében. Szintén 2022-ben lesz 20 éve, hogy Antonio Pappano lett a Royal Opera főzeneigazgatója – az intézmény történetében ő tölti be a leghosszabb ideje ezt a posztot.

A 2021/222-es évad repertoár-előadásain is számos világhírű művész fog közreműködni – a teljesség igénye nélkül: Anna Netrebko a Nabucco Abigéljeként; Angela Gheorghiu mint Tosca; Szonja Joncseva a Pillangókisasszonyban; Simon Keenlyside a Macbeth címszerepében; Russell Thomas mint Otello; Jonas Kaufmann a Parasztbecsület és a Bajazzók tenorszerepeiben. A karmesterek közül Okszana Liniv (Tosca), Giacomo Sagripanti (Traviata, Don Pasquale), Speranza Scappucci (Attila), Julia Jones (Così fan tutte) és Jakub Hrůša (Lohengrin) neve érdemel kiemelést.

Royal Opera House / Opera-Világ
Fotók: Clive Barda, Sim Canetty-Clarke / Royal Opera House