Májusünnep 2014: Strauss-fesztivál az Operaházban

Az évforduló alkalmából Richard Strauss hat operája – köztük egy magyarországi bemutató – hangzik fel az Andrássy úti palotában

Strauss150
Strauss150

Az Opera vezetése 2011 szeptemberében fogalmazta meg célként, hogy a 2014-es Májusünnep mint tematikus sorozat a Strauss-jubileum köré szerveződjék, és ekkorra teljesedjen ki a dalszínház Strauss-repertoárja, amelynek két, több éves produkciója – a pazar látványvilágú Salome és az emblematikus, Kovalik Balázs rendezte Élektra – mellé három új előadás érkezett az utóbbi években. Május 25-én Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatójával lesz teljes a Strauss-nagyoperák sora, és e premierrel veszi kezdetét a Strauss150 Fesztivál, amelynek közönsége így összesen hat operát ismerhet meg, vagy nézhet újra az Andrássy úti dalszínházban.

Június 11-ig az említett három mű mellett fesztivál-szereposztásban látható még A rózsalovag, az Arabella és az Ariadné Naxoszban, minden darab két-két alkalommal. A nemzetközi színpadokról Budapestre érkezik többek közt a világ egyik leghíresebb basszistájaként számon tartott Kurt Rydl és a Strauss-specialista Ricarda Merbeth. Rydl A rózsalovag Ochs bárójának szerepében 2014-ben Budapest mellett Linzben, Antwerpenben és Gentben látható. A német énekesnő, aki a szerző operáinak szoprán szerepeit sikerrel interpretálja a nemzetközi színpadokon, a Négy utolsó ének című dalciklus közreműködője lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara estjén, amely zenekari koncerttel teszi teljessé a fesztiválprogramot. Merbeth a művet lemezre is rögzítette a Weimar Staatskapelle együttesével. Nadja Michael a Salome címszerepében mutatkozik be a fesztivál közönségének, azzal a szereppel, amelyben a milánói Scala és Bécs közönsége is ovációval ünnepelte, és amelynek megformálásáért 2008-ban átvette az Arte Goldene Stimmgabel (Arany Hangvilla) díjat, majd a következő esztendőben ezzel nevezték a South Bank Show ITV Awards-ra opera kategóriában a londoni Covent Gardenben színre vitt produkcióban nyújtott alakításáért. Nadja Michael előadásain Heródest a hamburgi színház tenorja, Jürgen Sacher alakítja, Heródiás szerepében Ulbrich Andrea lép színpadra, aki tavaly nyáron egyedüliként képviselte hazánkat a veronai Aréna jubileumi előadássorozatában. Jochanaan szerepében legfoglalkoztatottabb, karizmatikus baritonunkat, Kálmándi Mihályt láthatja a közönség.

A Strauss150 Fesztiválon az Opera vendége lesz az elragadó szépségű, orosz származású koloratúrszoprán, Julia Novikova, aki az Ariadné Naxoszban című opera Zerbinettájának szerepében Strasbourg és Bécs után most Budapesten is bemutatkozik. Ildikó Raimondi színrelépése igazi szenzáció. A magyar származású szoprán a bécsi Staatsoper tagjaként járja a világot mint a nemzetközi színpadok keresett művésze. Az Arabella címszerepében két alkalommal hallható a fesztiválon. Az Ariadné Naxoszban című opera Tenor és Bacchus szerepére Thomas Piffka látogat vissza Magyarországra, csakúgy, mint Franz Tscherne prózai színész – mindketten a tavalyi bemutató nagy sikerű szereplőgárdájának tagjai. Tscherne 2003-ban debütált operaszínpadon, a velencei La Fenice Színház Ariadné Naxoszban c. produkciójában. Marcello Viotti zenei irányításával nagy sikerrel játszotta az Udvarmester szerepét a Malibran Színházban, majd 2009 februárjában ugyanebben a szerepben lépett fel a genovai Carlo Felice Színházban. Szintén visszatérő vendégként érkezik az Operába Heiko Trinsinger, aki Németország kiemelkedő operaházainak szinte mindegyikében színpadra lépett, de Európa-szerte keresett bariton. Strauss-szerepei közül sikerrel énekli a Salome Jochanaanját és az Ariadné Naxoszban Zenetanárját is. Budapesten Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatóján és az azt követő előadásokban Barak, a kelmefestő szerepét alakítja.

A fesztivál tizenhárom játéknapján a külföldi sztárok partnereiként legnevesebb hazai énekeseink – Kovácsházi István, Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor – éneklik Richard Strauss nehéz szólamait. Világhírű mezzoszopránunk, Komlósi Ildikó novemberben a Metropolitan színpadán debütált Az árnyék nélküli asszony dajkájának szerepében – így New York közönsége után második állomásként a Magyar Állami Operaház publikuma hallhatja a produkcióban, amely sosem látott zenei apparátussal szólal meg; a Magyar Állami Operaház zenekari árkában egy produkcióban sem foglalt még helyet annyi hangszeres művész, mint amekkora létszámot e mű zenei kísérete igényel.

A Strauss 150 Fesztivál a nemzetközi zenei életben is esemény, Richard Strauss hat operájának felsorakoztatása igen ritka az operavilágban. A hat produkciót kiemelkedő hazai dirigenseink, Halász Péter és Héja Domonkos, valamint a legnevesebb zenekarokkal dolgozó világhírű karmesterek vezénylik. Jun Märkl, Günther Neuhold, Stefan Soltész és Pinchas Steinberg a legnagyobb zenei színpadok állandó fellépői. A fesztiválon Steinberg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya zenei irányításával kerül színre a Salome, majd június 9-én a zenekar szimfonikus estjén is dobogóra lép.

A Strauss150 Fesztivál kísérőrendezvényei

Richard Strauss az Operaházban címmel, szintén a nagy német zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából, emlékkiállítással is készül az Opera. A Strauss műveinek operaházi előadás-történetét feldolgozó tárlat digitálisan tervezett és kivitelezett színes tablóin a legkorábbi, 1910-ben színre vitt első Strauss-műtől, az Élektrától egészen Az árnyék nélküli asszony 2014-es premierjéig mutatják be operáinak és balett-előadásainak dokumentumait, valamint a Filharmóniai Társaság Strauss-koncertjeinek műsorát. A kiállítást, amelynek kurátora Wellmann Nóra és Karczag Márton, a 25-ei bemutató előtt, 17 órakor a Vörös Szalonban nyitja meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

Opera DigiTár

Szintén a Richard Strauss-jubileum alkalmával indul útra az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program. A Strauss150 Fesztivál kezdetétől az Operaház előcsarnokában elhelyezett két tableten böngészhetővé válik a teljes operaházi Richard Strauss előadás-történet a kapcsolódó dokumentumokkal együtt

Szoboravatás

A fesztivál záróelőadása előtt, június 11-én, pontosan Richard Strauss születésének 150. évfordulóján avatják a szerző mellszobrát. Az Élektra-előadást megelőzően, 18:30-tól a Hajós utcai Szfinx-teraszon, ünnepélyes keretek közt leplezik le Kligl Sándor szobrászművész alkotását, Richard Strauss bronz mellszobrát. Az ünnepélyes esemény után két hétig a szobrot nem mozdítják el a teraszról, a mű csak a hónap végén kap helyet az Operaházban.

A fesztivál előadásai

Forrás: Magyar Állami Operaház