Magyar ősbemutató a Scala színpadán

A milánói operaház ma este mutatja be Kurtág György első operáját

Kurtág György Fin de partie című, Samuel Beckett azonos című drámájából írt első operáját mutatja be csütörtök este a milánói Scala; nagy a várakozás a zenekritikusok körében – harangozta be az operaház világpremierjét a Corriere della Sera olasz napilap milánói kiadása. Olasz sajtóértesülések szerint a zenekritikusok a világ minden részéből Milánóba érkeztek, hogy lássák, „milyen Beckett Kurtág szerint”.

A világhírű zeneszerző első operaművének ősbemutatójáról van szó, amelynek alapja Samuel Beckett A játszma vége című 1957-es darabja. A Scala a Fin de partie francia címmel mutatja be az eredetileg 1957-ben, Párizsban színre vitt művet. A legnagyobb példányszámú Corriere hangsúlyozta, hogy a kilencvenkét éves magyar zeneszerző a 20. század egyik jelképes darabjából írt operát. Pont abból a darabból, amely „annyira megfélemlítette, mivel (Kurtág) tudatában volt annak, milyen veszélyekkel jár Beckett abszurdjának zenei átültetése, száraz szavaival, borzalmas csendjeivel”.

Kurtág György (fotó: Huszti István / Müpa)

A Scalában szintén most debütáló francia-libanoni rendező, Pierre Audi úgy nyilatkozott, hogy több mint negyven rendezés után ezt érzi pályafutása talán legnehezebb és legmélyebb kihívásának. A milánói operaház színpadán „fekete-fehér hangulattal” viszi színre Kurtág Beckett-interpretációját. Markus Stenz német karmester, a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarának vezető karmestere Kurtág György „opus maximumának” nevezte a zeneművet, amelyet a milánói operaház nyolcvanfős zenekara kelt életre. A hangszerek között szerepel a cimbalom és a bajan orosz harmonika is.

A teljes Beckett-darab színpadra vitele több mint háromórás operát eredményezett volna: Kurtág hű maradt az eredetihez, ugyanakkor „el is árulta”, mivel csak az eredeti mű kulcsepizódjait, a teljes darab mintegy 56 százalékát használta fel az egyfelvonásos operaváltozathoz.

A Milánói Scala

A La Stampa napilap megjegyezte, hogy a Kurtág-opera a Scala presztízsét növeli.     A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. A világpremier díszlet- és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

A zeneszerző korábban elmondta, hogy 1957-ben, néhány hónappal a premier után látta Beckett darabját Párizsban, és a színmű életre szóló hatással volt rá. A magyarul Végjáték címen is ismert darab az abszurd színház egyik kulcsműve, amelyben Beckett a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását ábrázolta egy sakkjátszma utolsó lépéseiként. Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 körül, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, majd később a milanói Scala intendánsa lett.

Az opera 20 órakor kezdődő ősbemutatóját a Rai-Radio 3 olasz közrádió-csatorna élőben sugározza. A darab november 25-ig látható a milánói operaházban.

MTI