Magyar győzelem az Opera Awardson

Kihirdették az Opera Awards londoni székhelyű díj huszonegy kategóriájának győzteseit

Április 29-én, ünnepélyes keretek között adták át az operaélet egyik legrangosabb nemzetközi elismerését, a londoni székhelyű Opera Awards díjait. A jelöltek között szerepelt magyar opera, amely végül győzelmet is  aratott.

Kurtág György (fotó: Huszti István / Müpa)

A legjobb férfi énekes Charles Castronovo, a legjobb énekesnő Asmik Grigorian lett, a legjobb karmesterként Marc Albrechtet díjazták. A legjobb fiatal énekes díját Marina Viotti kapta, míg a legjobb rendezőként Katie Mitchellt ismerték el. Leontyne Price életműdíjat kapott, a közönségdíjas Sonya Yoncheva lett.

A legjobb operajátszó intézmény díját az Opera Vlaanderen kapta, a legjobb zenekar a londoni Királyi Operaházé, a legjobb kórus a moszkvai Bolsoj énekkara. A legjobb fesztivál díját a Brnói Janáček-fesztivál kapta.

A legjobb új mű kategóriájában nyolc operát neveztek, köztük például George Benjamin vagy Rufus Wainwright műveit. A díjat azonban Kurtág György Fin de partie című, a milánói Scalában bemutatott alkotása lett. A zeneszerző első operája Samuel Beckett drámájának szövegére készült, és novemberben volt a premierje.

A további díjazottak az Opera Awards honlapján tekinthetők meg.