Magyar győzelem a salzburgi karmesterversenyen

Az Ünnepi Játékok keretében kilencedik alkalommal megrendezett megmérettetést először nyerte magyar versenyző

Már a Salzburgi Ünnepi Játékok kezdetén hírt adhattunk róla, hogy idén számos magyar művész fellépésének örülhetünk: Baráth Emőke, Bretz Gábor, Szemerédy Károly, Schiff András fellépései mellett azonban immár egy versenygyőzelem is erősíti a magyar zenei élet salzburgi jelenlétét.

A Nestlé és a Salzburgi Ünnepi Játékok idén kilencedik alkalommal hirdette meg Young Conductors Award elnevezésű karmesterversenyét, melynek győztese Káli Gábor lett. A 35 éves dirigens a Dennis Russell Davies elnökölte rangos zsűri előtt Haydn, Mozart, Bartók és Philipp Glass műveit vezényelte.

Káli Gábor (fotó: Marco Borrelli / Salzburger Festspiele)

Káli Gábor jelenleg a Nürnbergi Állami Opera első karmestere és helyettes főzeneigazgatója, de nem ismeretlen a hazai közönség számára sem – többek között a Magyar Állami Operaházban is bemutatkozott már. „Végtelenül boldog vagyok, hogy elnyertem ezt a díjat” – nyilatkozta a döntőt követően. – „Csodálatos érzés, hogy átélhetem ezt a fantasztikus fesztivált, és saját koncertem is lehet” – tette hozzá, valamint köszönetet mondott a döntőben közreműködő Camerata Salzburg együttesének és a közönségnek is.

Az 15 000 eurós első díj folyományaként Káli Gábor önálló koncertet dirigálhat a 2019-es Ünnepi Játékokon a Felsenreitschule épületében.

Salzburger Festspiele / Opera-Világ
Fotó: Marco Borrelli / Salzburger Festspiele