Lemondott Mozsár István – átmenetileg Kovács János vezeti az Operaházat

Lemondott Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója. Réthelyi Miklós augusztus 8-án, hétfőn fogadta el Mozsár István lemondását, egyidejűleg felkérte az Operaház vezetésére Kovács Jánost, a Magyar Állami Operaház első karmesterét, akinek megbízatása visszavonásig érvényes.

Kovács János az ATV-nek adott telefoninterjújában elmondta: megbízatásának lényege, hogy a folytonosság megmaradjon az Operaház vezetésében, így felkérése augusztus 17-ig szól, amikor várhatóan megnevezik az intézmény új igazgatóját.

A mai döntés előzménye lehet, hogy a múlt héten tizenöt operaházi művész – a Magyar Operaénekesek Egyesülete nevében – nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz a sajtóban megjelent várható leépítések miatt, valamint azért, mert az Operaház immár két hónapja – a balsikerű igazgatói pályázat óta – gazdátlan.

Szintén a múlt héten, csütörtökön egy kormányszóvivői tájékoztatón az MTI kérdésére, hogy szóba került-e a Magyar Állami Operaház a szerdai kormányülésen, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nemleges választ adott. „Majd az idő meghozza a döntést” – reagált Kovács Zoltán azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy két hét múlva várható a kérdés napirendre tűzése.

Kovács János augusztus 17-ig történő felkérése mindenesetre arra enged következtetni, hogy két hétnél rövidebb idő alatt várható döntés a dalszínház ügyében.