Lemondott Győriványi Ráth György

Győriványi Ráth György, a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója – a posztra hamarosan kiírandó pályázatra tekintettel – visszaadta megbízását Ókovács Szilveszter kormánybiztosnak – adta hírül az MTI.

GYRGYAz intézményt múlt hét óta vezető kormánybiztos a lemondást elfogadta, s egyben megköszönte Győriványi munkáját, hangsúlyozva, hogy az idei évadban tervezett huszonkét előadásán (köztük A kékszakállú herceg vára, a Simon Boccanegra és A Rajna kincse premierjén) számítanak a karmester munkájára.

Győriványi távozása nem váratlan: Ókovács több nyilatkozatában is jelezte, hogy a főzeneigazgatói poszton Héja Domonkost szeretné látni, Győriványival kapcsolatban pedig korábban azt mondta: világjáró karmester, akit nem szeretne idebéklyózni főzeneigazgatóként.

A lemondott főzeneigazgató immáron harmadszor töltötte be ezt a tisztséget az Operaházban: 2001-ben pályázat útján lett vezető, ám 2002-ben Görgey Gábor kulturális miniszter vezetői alkalmatlanságra hivatkozva menesztette. 2006-ban Hegyi Árpád Jutocsa igazgató távozása előtt bízta meg Györiványit a főzeneigazgatói feladatokkal, aki akkor egy hónapig töltötte be a posztot. Legutóbb Fischer Ádám vezető karmester lemondása után Vass Lajos főigazgató nevezte ki Győriványit 2011. október 7-én (Vasst október 22-én menesztették). A megbízás eredetileg 2012 decemberéig szólt, feladatai között szerepelt a most kezdődő, illetve a következő évad műsortervének összeállítása.

Győriványi a fidelio.hu-n tavaly indított blogjában így kommentálta lemondását: „…elvesztettem kezdeti lelkesedésemet, és hitemet abban, hogy a Magyar Állami Operaház környékén bármi is megváltozhasson, valamint természetesnek tartom, hogy az új vezető saját bizalmi embereivel kezdhessen hozzá embert próbáló feladatához… Távozásomnak lesznek lelkes ünneplői, akik ettől ismét régi helyzetük visszaállítását remélik. Már éltem meg hasonlót 2002-ben. A helyzet azóta is változatlan. Ez engem egyáltalán nem bánt, hiszen emberileg teljesen érthető… Aggasztónak tartom azonban, hogy azok a művészek, akik konkurenciát látva bennük eddig is sikeresen megakadályozták a külföldi művészek magyarországi fellépéseit, az utóbbi időkben a december 5-ei szavazás emlékét felidézve pedig a rendkívül tehetséges erdélyi énekeseink ellen kampányolnak.”

Ókovács Szilveszter miniszteri biztos a szeptember 5-i, hétfői évadnyitó társulati ülésen mutatkozik be a társulatnak.

Operaházi folytatásos (Összefoglaló az elmúlt egy év vezetőváltásairól)