Lázadó Requiem – Verdi Terezínben

Giuseppe Verdi Requiemjének különleges előadását hallgathatja meg az érdeklődő közönség május 9-én 19 órától a budapesti Vasúttörténeti Parkban.

Lázadó Requiem a náci rendszer kirakattáborának, a terezíni (theresienstadti) koncentrációs tábor áldozatainak állít emléket. A tábor vezetői engedélyezték a foglyoknak kulturális rendezvények megtartását, hogy így bizonyítsák a külvilágnak: a koncentrációs táborokban minden a legnagyobb rendben van. (Ilyen előadásra készült Viktor Ullmann Atlantisz császára és Hans Krása Brundibár című, a közelmúltban hazánkban is bemutatott kisoperája is.)

Murry Sidlin amerikai karmester a terezíni koncentrációs tábor történetébe ágyazott különleges multimédiás produkciót hozott létre. A produkciót tavaly bemutatták Terezínben és több alkalommal az Egyesült Államokban is. A budapesti előadáson Törőcsik Mari és Garas Dezső olvassa a prózai szövegeket, közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szólisták: Sümegi Eszter (szoprán), Meláth Andrea (mezzo), Fekete Attila (tenor), és Bretz Gábor (basszus), a százhúsz tagú kórus a Washingtoni Katolikus Egyetem Énekkarából, a Honvéd Férfikarból és az Angelica Leánykarból áll össze.

A koncertre a belépés ingyenes, előzetes regisztráció szükséges az produkció honlapján. A koncert helyszínére a MÁV ingyenes vonatokat indít. Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetíti.