Különleges évad az Operaházban

Neves vendégművészek és ritkán játszott darabok az Operaház 2014/15-ös évadjában

25 bemutató, 420 előadás, 59 különleges esemény – ezekkel a számokkal jellemezhető a Magyar Állami Operaház 2014/15-ös évada. A tervezet annyira gazdag, hogy csak a teljesség igénye nélkül tudjuk bemutatni a fontosabb pontokat, de a részletek már elérhetők az Operaház honlapján is.

Az intézmény számos együttműködésének egyike következtében a júliusban a Budapesti Nyári Fesztivál keretében bemutatott Carmen-előadás Oberfrank Pál rendezésében októbertől az Erkel Színházban is látható lesz. Szeptemberben az évad első premierje a ParasztbecsületBajazzók operapáros, az előadásokat Georges Delnon rendezi, a tenorfőszerepekben neves vendégművészek, Stuart Neill és Hector Lopez Mendoza lépnek fel. Szintén szeptemberben az Erkel Színházban Dohnányi A tenor című vígoperáját mutatják be, a rendező Almási-Tóth András, a karmester Vajda Gergely lesz.

Októberben igazi különlegességként Jiří Menzel rendezi a Così fan tuttét, amelyben a főbb szerepeket fiatal énekesek fogják alakítani. Decemberben A bűvös vadász kerül színre Zsótér Sándor rendezésében, az előadásokat a megbízott főzeneigazgató, Halász Péter vezényli. Sztravinszkij operáját A kéjenc útja címmel mutatják be januárban, az előadást Anger Ferenc rendezi, vezényel Erik Nielsen, Anne szerepében pedig egy fiatal ausztrál szoprán, Eleonor Lyons lesz hallható. Az Erkel Színházban februárban új rendezésben, Kesselyák Gergely színrevitelében látható a Nabucco, az előadásokat Kovács János vezényli.

A Magyar Állami Operaház
A Magyar Állami Operaház

Márciusban elindítja Ring-sorozatát az Operaház, A Rajna kincsét M. Tóth Géza állítja színre. Mohácsi János Aida-rendezése a Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben valósul meg, az előadás áprilistól látható az Erkel Színház műsorán. A Faust-évad jegyében májusban Gounod operáját mutatják be, az előadást Michał Znaniecki rendezi, Maurizio Benini vezényli, a címszerepet Dario Schmunk énekli. Az évad utolsó premierje – immár hagyományosan – barokk előadás lesz, Vivaldi Farnace című darabját Anger Ferenc rendezi és Németh Pál vezényli.

A két nagyszínpad mellett számos egyéb helyszínen is tartanak előadásokat: a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatói Donizettitől A csengő, Haydntól A lakatlan sziget, Saint-Saëns-tól A sárga hercegnő, Bizet-től a Djamileh (utóbbi kettő késő esti, erotikus előadás keretében), Nino Rotától A florentin kalap (az Operaház énekkari művészeinek produkciója) című operákat állítják színpadra. Szintén az énekkari művészek mutatják be Umberto Giordano Fedora című művét, Nina Dudek rendezésében. Az előző évadban játszott Britten-opera, a Lucretia meggyalázása a Zeneakadémia Solti György Kamaratermébe kerül át.

Lesznek koncertszerűen vagy félig szcenírozva játszott előadások is: Bach János-passióját húsvét előtt Eperjes Károly állítja színre. Busoni Doktor Faust című műve az évad végi Faust-fesztivál kereteiben, Szabó Máté rendezésében, Vajda Gergely vezényletével szólal meg. Októberben Donizetti Lammermoori Lucia című operáját koncertszerűen adják elő, a címszerepet Edita Gruberová fogja énekelni. Novemberben egy újabb különlegesség, Erkel Dózsa György című darabja csendül fel az Erkel Színházban, amelyet lemezre is vesznek, a szereposztás közel azonos a 2010-es nagy sikerű koncertével.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)
Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

A gyerekek számára is készülnek érdekességek: a szokásos gyerekdarabok, a János vitéz, a Háry János és az idei év után továbbjátszott Parázsfuvolácska mellé egy az Operaház felkérésére írott új gyerekdarab, Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című meseoperája csatlakozik, Zsótér Sándor rendezésében. Az Operakaland során ezúttal a Szerelmi bájital és a Szöktetés a szerájból előadásait láthatják a középiskolások.

A repertoár-előadásokban is szerepelnek majd neves vendégművészek: a Toscában Ambrogio Maestri énekli Scarpiát, Robert Dean Smith lesz Tannhäuser (az előadáson mindkét női főszerepet Boross Csilla fogja énekelni), José Cura az Otello címszerepében lesz hallható, A Rajna kincse Logéját pedig Adrian Eröd énekli. Az évadnyitó szabadtéri gálaműsor vendégei Piotr Beczała, Anja Kampe és Feruccio Furlanetto lesznek, a farsangi Faust-bálon pedig Angela Gheorghiu lép fel.

Az évad végén lesz a Faust-festivál, ezen az Operaház és az Erkel Színházból erre az alkalomra átkerülő Faust-tematikájú, illetve a Faust-történettel asszociatív kapcsolatban lévő darabokat adják elő, valamint a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának koncertjén elhangzik Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratóriuma. A 2014/15-ös évad végén pedig két helyszínen is lesz olyan bemutató, ami a következő évadban bekerül az Operaház illetve az Erkel Színház műsorába: A trubadúrt Miskolcon Vidnyánszky Attila rendezi, Goldmark Károly Sába királynője című operáját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pedig Káel Csaba.

A nagy előadások mellett számtalan kisebb program, érdekesség is szerepel a műsoron, és természetes számos kiváló hazai művészünk is látható-hallható lesz új vagy régi, de fontos szerepében. Böngésszék tehát az Operaház műsorkalendáriumát, és tekintsék meg az intézmény legújabb kisfilmjét: