Krízis-trilógia: film, opera és színház a Trafóban

Krétakör Krízis című trilógiája a Gát család története, érdekessége pedig, hogy az egyes részekben a család három tagját különböző előadó-művészeti formákon keresztül ismerheti meg a néző.

Az első rész egy film a jp.co.de címmel, a középső rész a Hálátlan dögök című opera, a harmadik pedig egy színdarab, A papnő. A trilógia részei külön-külön, illetve két alkalommal (október 23. és 28.) egyben is megtekinthetők e hónapban.

I. jp.co.de (film) – magyarországi bemutató
Forgatókönyv: Schilling Árpád és Fancsikai Péter
Rendező: Fancsikai Péter
Operatőr: Rév Marcell

Az első rész a tizennyolc éves fiú, Gát Balázs álomszerű utazása/felnőtté válási kísérlete. Balázs elhagyja családját, hogy önálló életet kezdjen, de nehezen szabadul a családi és a nemzeti kötelékektől. Egy idegen nagyvárosban 12 önkéntest gyűjt össze, hogy kirobbantsa saját forradalmát. A célja egyszerű: a szabadság megtapasztalása. Az alkotók a történetet egész-estés kísérleti filmként dolgozzák fel.
Előadások: október 23., 25., 28.
trailer

II. HÁLÁTLAN DÖGÖK (opera) – budapesti premier
Rendező: Gulyás Márton
Történet: Gulyás Márton, Schilling Árpád
Zeneszerző: Dargay Marcell
Librettó: Schein Gábor
Szereplők:
Gát Gyula: Kovács István
Gát Lilla: Kovács Annamária
Ádám: Megyesi Zoltán
Gát Balázs: Fehér László
Hajni: Kovács Ráchel
Anna: Goda Sára
Anita: Bojtos Luca
Laci: Kovács Jonatán
Gabriella: Horváth Dominika
Zongora: Dargay Marcell
Rézfúvós hangszerek: Ablonczy Keve
Elektronika: Bolcsó Bálint
Accord Quartet: Mező Péter
 (hegedű), Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (mélyhegedű), Ölveti Mátyás (cselló)

A második részben a családfő, a 45 éves gyermekpszichiáter, Gát Gyula története bontakozik ki kamaraopera formájában. Az orvos szakterülete a családon belüli erőszak, a gyermekeken elkövetett szexuális abúzus. Egy nap új pácienst hoznak a klinikára, a hétszeres gyermekeken elkövetett nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolt Ádámot. A doktor orvosszakértői pozícióját hamarosan megkérdőjelezi kettejük beszélgetése: a páciens fokozatosan átveszi az irányítást. Szürreális folyamat veszi kezdetét, melyben a doktornak szakmai mulasztásairól és családjának széthullásáról is számot kell adnia – önmagának. Az opera júliusi müncheni ősbemutatója után Budapesten először a trilógia részeként látható.
Előadások: október 23., 26., 28.

III. A PAPNŐ (színdarab) – premier
Író, rendező: Schilling Árpád

A  trilógia záródarabja az anya, Gát Lilla története. Az egykoron ünnepelt fővárosi színésznő jelenleg egy Budapesttől távoli magyar falu elkötelezett drámapedagógusaként dolgozik. Környezete idegenkedve figyeli sajátos pedagógiai módszereit. Vállalkozása kudarcba fullad: előbb tanártársai, később a falu lakói, majd diákjai, végül saját fia fordul ellene, így el kell hagynia a falut, vissza kell utaznia a fővárosba.
Előadások: október 23., 27., 28.

További részletek