Közzétették a 2014-es bayreuthi programot

Axel Kober karmester veszi át a fesztivál zenei irányítását

Richard Wagner
Richard Wagner

Wagner születésnek 200., halálának 130. évfordulója esztendejében a Tannhäuserrel ért véget szerda este a Bayreuthi Ünnepi Játékok. A 2014-es fesztivál is ezzel a darabbal nyílik, amelyet jövőre is Axel Kober vezényel. A düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein zeneigazgatója 2014-ben átveszi a játékok zenei irányítását is – olvasható a fesztivál hírlevelében.

Visszatér 2014-ben a Zöld Dombra Kirill Petrenko karmester is, aki egyértelmű sikert aratott az új Ring-ciklus vezénylésével, miközben a tetralógia rendezése – Frank Castorf ezzel debütált Bayreuthban – megosztotta a publikumot. Háromszor mégis szerepel a jövő évi játékrendben, de lesz egy plusz, negyedik előadás A walkür című opera esetében, mert ezt fogadták legjobban a Zöld Dombon.

Ismét műsoron lesz A bolygó hollandi Jan Philipp Gloger rendezésében, Christian Thielemann vezényletével: a mű összesen hat alkalommal kerül színre 2014. július 25. és augusztus 28. között. Hans Neuenfels Lohengrinjét újra Andris Nelsons dirigálja, ötször adják elő, a szereposztást még nem határozták meg.

Jövőre nem tartanak premiert, viszont 2015-ben a Trisztán és Izoldát mutatják be Katharina Wagner rendezésében.

Forrás: MTI