Közeleg az idei Armel Operafesztivál

Két kortárs opera, két 20. századi klasszikus és egy ritkábban játszott Verdi-mű szerepel az Armel Operaverseny és Fesztivál idei műsorán

Nagy öröm, hogy a fesztivál hatodik évében ismét új partner operaházakkal dolgozhatnak együtt – mondta el a sajtótájékoztatón Havas Ágnes igazgató. Rögtön az első előadás, Sztravinszkij Oedipus Rex című darabja egy új közreműködő, a Poznańi Opera produkciója. A másik új partner az Isztambuli Opera, melynek kapcsán Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte az Európa és Ázsia határán fekvő városnak európai zenei hagyományait. Nem véletlen, hogy ezúttal is egy olyan művet állítanak színpadra, mint Brittentől A csavar fordul egyet.

A hagyományokhoz hűen két kortárs mű is szerepel a fesztivál műsorán. Zoran Juranić A nyár utolsó virága című operáját a Szerb Nemzeti Színház mutatja be. Gyüdi Sándor hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy épp egy horvát szerző művének előadása mellett döntött a szerb intézmény. A produkció rendezője és karmestere is a komponista lesz. A másik kortárs darab Russell Hepplewhite Lajka, az űrkutya című gyerekoperája, melyben egy szegedi iskola gyerekkórusa működik közre, és a tervek szerint a produkció kapcsán a fesztivál a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel is együttműködik.

Gyüdi Sándor, Havas Ágnes és Csernus Sándor
Gyüdi Sándor, Havas Ágnes és Csernus Sándor

A Szegedi Nemzeti Színház a bicentenárium alkalmából Verdi Simon Boccanegra című darabját állítja színpadra, ám rendhagyó módon. A Pál Tamásból, Molnár Zsuzsából és Toronykőy Attilából álló alkotócsoport kiindulópontul egy Verdi-korabeli előadásból kiadott színpadi kézikönyvet használ: kuriózumként megpróbálják megvalósítani egy olyan előadás mását, amely a szerző belegyezésével jött létre, és a maga korában nagy sikert ért el. Gyüdi Sándor hozzátette: nem gondolják, hogy ez lenne az operajátszás új útja, de mikor lenne alkalmasabb egy ilyen “szuperhistorizáló” kísérletet tenni, ha nem a Verdi-évfordulókor? A színházigazgató érdekességként kiemelte, hogy az előadásukban Fiesco szerepét éneklő Stefano Olcese Olaszországból épp abból a völgyből származik, mint az általa megformált karakter.

Újdonság a fesztivál történetében, hogy minden korábbinál szorosabbra fonják az együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel. Ez nem csak a hallgatóknak biztosított kedvezményes jegyekben merül ki – amelyek iránt, mint Csernus Sándor, az SZTE-BTK dékánja elmondta, nagyon nagy az érdeklődés – hanem egy egyetemi zsűri felállításában, akik szintén szavaznak az előadásokról. Mellettük egy civil zsűri is fog működni, amely zenei kötődésű, prominens szegedi személyiségekből áll majd. Szintén újdonság egy jelentős díj: a legjobb férfi és női előadó december 31-én koncertet adhat a genfi Victoria Hallban.

Armel-emlékkönyvek
Armel-emlékkönyvek

A fesztivál továbbra is igyekszik bővíteni a nemzetközi együttműködéseinek körét. Ennek keretében létrehoznak egy produkciót a Normandiai Őszi Fesztivállal együtt, Bartók A kékszakállú herceg vára című operájából, melyben magyar részről a Pannon Filharmonikusok és a két szólista, Cser Krisztián és Miksch Adrienn vesz részt, egy francia karmester, Daniel Kawka vezényletével. Emellett továbbra is együttműködnek az Avignoni Operával, idén is a verseny győztes produkcióját viszik el oda. Havas Ágnes fesztiváligazgató hangsúlyozta: a fesztivál nemzetközi jelenléte azért is fontos, mert egyre inkább a nemzetközi források azok, amelyekre támaszkodni tudnak a fesztivál működéséhez.

Az elmúlt öt év fesztiváljainak összegzéseként az Armel Operafesztivál emlékkönyvet adott ki gazdag képanyaggal az eddigi évek eseményeiről.

Az előadások időpontjai és közreműködői a fesztivál honlapján érhetők el.