Közelednek a Wagner-napok

Idén először új rendezésben mutatnak be egy a fesztiválon már játszott darabot

Anja Kampe (fotó: Sasha Vasiljev)

Június 7-én a Trisztán és Izolda bemutatójával indul az idei Budapesti Wagner-napok. A lenyűgöző erejű szerelmi történetet Cesare Lievi állítja színpadra, a főszerepeket pedig a Wagner-napokon már jól ismert művészek, Peter Seiffert és Anja Kampe fogják énekelni. Marke királyként Matti Salminen, illetve Liang Li lép fel, a további közreműködők között pedig kiváló magyar énekeseket, Schöck Atalát, Megyesi Zoltánt, Haja Zsoltot és Horváth Istvánt is hallhatunk. Az előadást ezúttal is a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényli.

Újra látható lesz Matthias Oldag Tannhäuser-produkciója, a címszerepben a Budapesten szintén nagy népszerűségnek örvendő Stephen Goulddal. Az előadás további szerepeiben Szabóki Tünde, Markus Eiche, Bretz Gábor és Sophie Koch lép fel.

A bolygó hollandi is újra színre kerül Kovalik Balázs rendezésében, melynek főszerepeit John Lundgren, Elisabet Strid, Liang Li, Ric Furman és Wiedemann Bernadett alakítja. Ezen az előadáson új karmester is debütál a Wagner-napokon Michael Boder személyében. A 2015-ben bemutatott produkció élő felvétele folytatja a fesztivál DVD-kiadványainak sorát, május 29-től vásárolható meg.

A Wagner-előadások mellett idén is több kísérőprogramot tekinthet meg a közönség. Camilla Nyllund Helmut Deutsch kíséretével ad dalestet, melyen Sibelius, Mahler és Richard Strauss művei is hallhatóak. A fesztivál két régebbi produkciójának készítéséről pedig dokumentumfilm tekinthető meg a Müpa Előadótermében.

A tervek szerint 2019-ben újra látható lesz a Wagner-napok nagy sikerű Ring-produkciója, emellett a jövő évre megújul a Wagner-napok arculata is, melyhez a Geometry csoport speciális szoftvere alakítja képpé a wagneri motívumokat, ahogyan a cikk végén található videóban látható. A módszer különlegessége, hogy a látványelemeket mindig az adott évben előadott művek motívumaiból lehet kibontani.

Az idei évadról további információ a Müpa aloldalán érhető el. Az előadásokat idén először a közönség a kezdéshez és befejezéshez igazított hajójáratokkal érheti el.

Forrás: Müpa