Kortárs sikerdarab az Operában

Aribert Reimann Lear című darabját január 30-án mutatják be

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Magyarországra érkezik a legsikeresebb német kortárs opera, amelyet a Bajor Állami Operaház rendelt meg Aribert Reimanntól. Az 1978-as ősbemutató óriási sikert aratott, s ami a kortárs művek között igen ritkán fordul elő: a pozitív szakmai visszhang mellett a közönség tetszését is azonnal elnyerte a vállaltan nem könnyen élvezhető mű. A kritikusok úgy fogalmaztak, hogy a bonyolult zenei anyag minden nehézsége ellenére sikerrel alkalmazkodik az operaértő közönség ízléséhez is.

A darabot a müncheni ősbemutatót rendező legendás alkotó, Jean-Pierre Ponnelle munkája nyomán Anger Ferenc viszi színre. A hazai operajátszásban nem gyakori a rendezői adaptáció. Aribert Reimann Shakespeare-operájának bemutatója több szempontból is jelentős kulturális esemény: a Magyarországon első alkalommal színre kerülő előadás Jean-Pierre Ponnelle művészete előtt is tiszteleg. Anger Ferenc és Zöldy Z Gergely látványtervező a premiert beharangozó sajtótájékoztatón elmondták, az ősbemutatóról csak felvételek maradtak fenn, és nekik – szokatlan, ám tanulságos feladatként – abból kellett kikövetkeztetniük valamennyi, a színrevitel szempontjából szükséges információt.

A birodalmát lányai között felosztó Lear történetével az elmúlt évszázadokban több zeneszerző – Berlioz és Debussy is – foglalkozott, Verdi is tervbe vette a téma feldolgozását, másfél évtizede pedig egy finn szerző operáját mutatták be Helsinkiben. A megvalósult feldolgozások közül egyértelműen kiemelkedik Aribert Reimann műve. A zeneszerző a darabot Dietrich Fischer-Dieskau inspirációjára és hangjára írta, ám kezdetben maga is kételkedett benne, írható-e opera az egyik legnagyobb Shakespeare-tragédiából. Az eredmény természetesen nem a szó hagyományos értelmében vett opera lett, ám már az ősbemutató idején a korszak legjelentősebb zenészei voltak kíváncsiak az alkotásra.

Az előadás főszereplője és alkotói (fotó: Csibi Szilvia)
Az előadás főszereplője és alkotói (fotó: Csibi Szilvia)

A dalszerzőként és zongorakísérőként is jelentős szerzőt a szakirodalom az énekesek komponistájaként emlegeti. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy egyszerű helyzet elé állítaná énekeseit, sőt: mivel pontosan ismeri az énekhang lehetőségeit, gyakran a megvalósíthatóság végső határaiig megy el. Az Operaház Lear-premierje kivételes kihívás elé állítja az énekeseket. A bemutatón Tómas Tómasson lép színpadra a címszerepben, mellette olyan kiváló magyar művészek szerepelnek, mint Bátori Éva, Kovácsházi István, Palerdi András, Rálik Szilvia és Sümegi Eszter. A budapesti Lear-bemutatón a magyar származású Stefan Soltész áll a dirigensi dobogón. Mivel a karmester nem először vezényli a darabot, értő irányításával szólal meg Reimann sötét, bonyolult és meditatív zenéje.

A bemutató alkalmából az Operaház kiállítja Dietrich Fischer-Dieskau festményeit, melyeket a Lear ihletett. További információ a darabról és az előadások időpontjai az Operaház honlapján érhető el.

Forrás és fotó: Magyar Állami Operaház

Az 1978-as müncheni produkció zárójelenete