Kihirdették az Operaház 2015/16-os évadát

32 premier, összesen 77 produkció, a Shakespeare-évforduló jegyében

Rendhagyó körülmények között, a korábban a vasúthoz tartozó Eiffel-csarnokban tartották azt a sajtótájékoztatót, melyen bejelentették a Magyar Állami Operaház 2015/16-os évadának tervezetét. A helyszínválasztás nem volt véletlen: az elkövetkező évek során ezen a területen épül fel az Operaházhoz tartozó Eiffel-bázis, amely a műhelyeket, díszletraktárat és egy, a nagyszínpaddal megegyező méretű próbatermet is magába foglalna.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

A következő évad egyik legfontosabb szervezőelve William Shakespeare halálának 400. évfordulója, amely alkalomból az Operaház számos, a drámaíró művei által ihletett operát tűz műsorra. Ennek szellemében két különleges, kortárs opera is színre kerül: Aribert Reimann Lear című műve, melyet az 1978-as, müncheni ősbemutató rendezésében mutatnak be. Jean-Pierre Ponnelle eredeti színpadra állítását Anger Ferenc viszi színre. Az előadást Stefan Soltész vezényli, a főbb szerepeket Tómas Tómasson, Kovács István, Haja Zsolt, László Boldizsár, Kovácsházi István, Palerdi András és Sümegi Eszter énekli majd. A másik kortárs bemutató Thomas Adès A vihar című műve lesz, Ludger Engels rendezésében, Halász Péter vezényletével, melyben Miklósa Erika, Horváth István, Szántó Andrea és Balczó Péter fog szerepelni.

Több Shakespeare-ihletésű mű koprodukcióban kerül az Operaház vagy az Erkel Színház színpadára. Wagner A szerelmi tilalom című művét a Kolozsvári Magyar Operával közösen valósítják meg, Szabó Máté rendezésében, Wolf-Ferrari Sly című műve pedig a Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködve kerül színre Göttinger Pál rendezésében, Gyüdi Sándor vezényletével. Ebben a főbb szerepeket pedig László Boldizsár, Kelemen Zoltán és Kónya Krisztina alakítja majd. Az Operaház énekkari művészei pedig Nicolai A windsori víg nők című operáját mutatják be. A már hagyományosnak számító évad végi barokk bemutató pedig Purcell A tündérkirálynő című darabja lesz, Benjamin Bayle vezényletével, Almási-Tóth András rendezésében.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Az intézmény számos, régóta repertoáron levő művének megújítását is tervezi. Elsőként új Otellót láthatunk majd, Stefano Poda rendezésében, melyet Pinchas Steinberg és Madaras Gergely vezényel, a főbb szerepeket Roberto Aronica, Létay-Kiss Gabriella és Kálmándi Mihály alakítja. Nem a régi Bohémélet helyett, hanem amellett lesz látható Puccini operájának új előadása Damiano Michieletto rendezésében, Kovács János vezényletével, a főszerepekben olyan fiatal művészekkel, mint Boncsér Gergely, Sáfár Orsolya, Szakács Ildikó és Haja Zsolt.

Több új produkciót először a nyári fesztiválokon láthat a közönség, így az idei Miskolci Operafesztivál A trubadúrja, Galgóczy Judit rendezésében, jövőre már az Erkel Színházban látható, az előadásokat Medveczky Ádám vezényli majd, a főbb szerepekben Boross Csilla, Létay-Kiss Gabriella, Komlósi Ildikó, Ulbrich Andrea, Stuart Neill, Kálmándi Mihály és Alexandru Aghenie látható. A jövő nyáron Miskolcon színre kerülő Pillangókisasszony pedig az azutáni évadtól látható az Operában, ezt Juronics Tamás fogja rendezni és Kesselyák Gergely vezényelni, Sümegi Eszter, Fekete Attila és Gál Erika főszereplésével.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Ahogyan jövőre a Margitszigeten színre kerülő Goldmark-operát, a Sába királynőjét már az Erkel Színházban láthatja a közönség (Káel Csaba rendezése itt két szereposztásban fog menni, Héja Domonkos és Kovács János vezényletével, a főbb szerepekben Sümegi Eszterrel és Bakonyi Anikóval, Fekete Attilával és László Boldizsárral, valamint Gál Erikával és Ulbrich Andreával), úgy a jövőre ugyanott bemutatandó Traviata kerül majd be az Operaház repertoárjába. Ezt az előadást Anger Ferenc rendezi és Héja Domonkos vezényli, a főbb szerepeket Miklósa Erika, James Valenti és Kelemen Zoltán fogják énekelni. Az új Tosca-produkció pedig Veszprémben debütál majd, Eszenyi Enikő rendezésében Rost Andrea, Kovácsházi István és Alexandru Agache alakítják a főszerepeket.

Az új évadban az Operaház néhány régi adósságát is törleszti, így bemutatják Massenet Wertherét, Anger Ferenc rendezésében, Michel Plasson vezényletével, valamint Arturo Chacón Cruz, Haja Zsolt, Schöck Atala és Celeng Mária szereplésével. Puccini Triptichonja Kerényi Miklós Gábor rendezésében valósul meg, vezényelni Kesselyák Gergely fogja, a főbb szerepeket pedig Kálmándi Mihály, Sümegi Eszter, Fekete Attila, Létay-Kiss Gabriella, Komlósi Ildikó, Kálmán Péter, Sáfár Orsolya és Balczó Péter fogják énekelni. Az intézmény tervei szerint nem minden este lesz látható mindhárom darab, hogy a kisebb teherbírású nézők is meg tudják tekinteni az előadásokat. Folytatják az idén megkezdett Ring-ciklust is, A walkűrt szintén M. Tóth Géza rendezi és Halász Péter vezényli, ebben Kovácsházi István, Sümegi Eszter, Tomasz Konieczny és Linda Watson szerepel majd.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Több rendhagyó helyszínű produkció is látható lesz az új évadban, Donizetti Bolondokháza című műve a Szfinx-teraszon kerül színre, az előadást ezúttal is a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója rendezi majd. Ismét útjára indul a Gördülő Opera, amely Hábetler András Figaro-rendezését viszi el az ország különböző pontjaira, ebben a főbb szerepeket Kovács István, Fodor Beatrix, Cser Krisztián és Keszei Bori fogják énekelni. Bekerül viszont az Erkel Színházba egy korábbi, országjáró produkció, a Don Pasquale Káel Csaba rendezésében, Káli Gábor vezényletével, valamint operát játszanak a Gödöllői Királyi Kastély barokk színházában, itt Haydn Élet a Holdon című művét adják elő, Toronykőy Attila rendezésében, Bartal László vezényletével. Megint lesznek késő esti előadások a Zeneakadémián, az ezúttal GreekLateNight című produkció az Orpheusz-történet két feldolgozásából áll majd, Gluck és Bertoni művét szintén egy rendező szakos hallgató viszi színre, a karmester Bartal László, a szereplők Várhelyi Éva, Wierdl Eszter és Kertesi Ingrid lesznek. Két előadásnak pedig a Királyi Lépcsőház szolgál helyszínül, Novák János Szökdelés a szerájból címmel készít gyerekelőadást Mozart művéből, ebben a Moltopera művészei működnek majd közre, valamint ugyanitt lesz látható Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című alkotása is.

Az Erkel Színház két produkciója a műfaji határokat feszegeti. Az évadot a West Side Story indítja szintén Shakespeare-tematikájú műként, mint Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta, a darabhoz illően operai igényű zenei megvalósításban. Az előadást Novák Péter rendezi, Dénes István és Silló István vezényli, a főbb szerepekben Miklósa Erika és Boncsér Gergely, illetve Nánási Helga és László Boldizsár hallható majd. Évad végén pedig színre kerül az idén beharangozott musical, Elton John műve, a Billy Elliot, mellyel az intézmény szándéka a balettművészet népszerűsítése a gyerekek körében.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Jövőre is számos világhírű vendégművészt hallgathatunk majd. Önálló estet ad Edita Gruberova, és a tervek szerint Bryn Terfel is, de fellép még Anja Kampe, Ildebrando d’Arcangelo, Evelyn Herlitzius, Ambrogio Maestri és Lado Ataneli.

Számos jubileumról is színesíti a jövő évadot, az Operaház köszönti Miklósa Erikát pályafutása 25. évfordulója alkalmából, megemlékeznek Sergio Failoni karmesterről és Szokolay Sándor zeneszerzőről is. Folytatódik az OpeRaport, a Faggató, lesz Diótörő-fesztivál és World Voice Day, az átalakuló bérletstruktúra pedig kedvezményeket nyújt majd az intézmény leggyakoribb látogatóinak.

Részletes információ elérhető az Operaház honlapján.