Kezdődik a Faust Fesztivál

Még tart a középiskolásoknak szervezett OperaKaland, de az Operaház már következő programsorozatára készül

Az idei résztvevőkkel együtt százezerre nő az Operaház ifjúsági előadás-sorozata, az OperaKaland nézőinak száma, több száz intézmény diákjai utaznak Budapestre, hogy megtekintsék az Erkel Színházban Mozart Szöktetés a szerájból című művét. A program mostanra KultúrKaland címen olyan intézmények, múzeumok, könyvtárak megtekintését is lehetővé teszi a fiatalok számára, amelyek szintén nagyon kedvezményes árakkal járulnak hozzá, hogy az anyagi források hiánya egy középiskolást se akadályozhasson meg a kultúrához való hozzájutásban. Az Operaház új együttműködő partnere, a MÁV, valamint a BKK-BKV szintén csökkentett árú jegyekkel utaztatja a fiatalokat.

Operamozdony (fotó: Pályi Zsófia)
Operamozdony (fotó: Pályi Zsófia)

Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta, hogy a program során a tanulók ugyanolyan magas színvonalú produkciókat tekinthetnek meg, mintha az Operaház bármelyik másik előadására váltanának jegyet, a szereposztásban az intézmény legnevesebb énekesei is megtalálhatók. A nagy számú jelentkező miatt jövőre növelni tervezik az előadások számát, hogy az OperaKalandban továbbra is bármely középiskola diákjai résztvehessenek. Az elkövetkező évek során olyan művek szerepelnek majd a programban, mint A varázsfuvola, a Bánk bán vagy a Bohémélet.

Az idei május másik meghatározó eseménye, az évadot összefoglaló Faust225 Fesztivál. Ennek során a korábban bemutatott, valamennyi Faust-tematikájú darab újra látható lesz, és új premierre, illetve szintén a témába illeszkedő koncertre is sor kerül.

Gounod Faust című operáját május 17-én mutatják be, Michał Znaniecki rendezésében. A lengyel művész  24 évesen debütált a Scalában, azóta pedig csaknem kétszáz produkciót hozott létre világszerte. A karmester a szintén számos jelentős operaházban vendégszereplő Maurizio Benini, aki az elmúlt években Londonban, Párizsban és New Yorkban is dirigálta már a Faustot. A címszerepet Dario Schmunck fogja énekelni, partnerei Bretz Gábor és Rost Andrea lesznek.

Operamozdony (fotó: Pályi Zsófia)
Operamozdony (fotó: Pályi Zsófia)

A másik bemutatóra május 22-én kerül sor, Busoni Doktor Faust című darabja Szabó Máté rendezésében és Vajda Gergely vezényletével lesz látható. A mű Gounod operájánál kevésbé koncentrál a történet magánéleti szálára, inkább a filozófiai jelentésrétegre helyez hangsúlyt. A produkcióban a címszerepet Szegedi Csaba, Mefisztót László Boldizsár énekli.

A fesztiválon látható lesz még A bűvös vadász, a Mefistofele és A kéjenc útja is, utóbbiban a finn Tuomas Pursio alakítja majd Nick Shadow-t. Június 1-jén a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című darabját játssza, a karmester Michael Schønwandt, a főbb szereplők Jochen KupferLetizia Scherrer és Kovács István lesznek.

Az előadásokról részletes információ érhető el a Magyar Állami Operaház honlapján.

Forrás és fotók: Magyar Állami Operaház