Keresztény évadot hirdet az Opera

Tizenhárom operapremier és harminckilenc repertoár-előadás várja a közönséget a Magyar Állami Operaház 2019/20-as évadában

Meghirdették a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadát, melynek középpontjában keresztény tematikájú darabok állnak majd, így tiszteleg az intézmény a Magyarországon 2020-ban megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Az Operaház felújítása miatt jövőre is két fő helyszínen láthatók az előadások, az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében.

Az új évad plakátja

Az operapremierek sorát novemberben Gyöngyösi Levente Bulgakov regénye alapján írt opera-musicalje, a Mester és Margarita nyitja. Az előadást Szente Vajk rendezi, a karmester a 2017-es ősbemutatót is vezénylő Hollerung Gábor lesz. A két főszerepet László Boldizsár és Sáfár Orsolya, Wolandot Cser Krisztián énekli.

A barokk és a modern zene házasításának újabb kísérletének lehetünk tanúi decemberben, ekkor Monteverdi Poppea megkoronázása című műve hangzik el Bella Máté újrahangszerelt változatában, Fekete-Kovács Kornél jazzegyüttesének közreműködésével. Az előadás karmestere Vajda Gergely, a rendező Barta Dóra, a főbb szerepeket Keszei Bori, Balczó Péter, Szántó Andrea, Philipp György és Fried Péter éneklik.

Giampaolo Testoni Alfred de Musset darabjaira írott egyfelvonásos vígoperái, a Fortunio és a Fantasio szintén decemberben kerülnek színre, Almási-Tóth András rendezésében. Az előadásokat Kocsár Balázs dirigálja, a szereplők többek között Balga Gabriella, Gábor Géza, Nagy Zsófia és Haja Zsolt lesznek.

Az új évad plakátja

Az Erkel Színház első bemutatója szintén egy átirat lesz, Händel Messiása Mozart feldolgozásában hangzik el, Kesselyák Gergely vezényletével. Az előadást Anger Ferenc rendezi, közreműködik Rácz Rita, Balga Gabriella, illetve Balogh Eszter, Pataki Dániel és Cser Krisztián, illetve Bakonyi Marcell.

A tavalyi évad nagy sikerű, ám rövid életű Hindemith-sorozata után a német szerző újabb műve kerül színre. A Mathis, a festő című operát Szabó Máté állítja színre és Stefan Soltész vezényli, a címszerepet a Budapesten már többször vendégszereplő neves izlandi bariton, Tómas Tómasson formálja meg, a további szerepekben Kiss B. Atilla, Bakonyi Marcell, Kovácsházi István és Szabóki Tünde hallható.

Amerikai kortárs opera is kerül színre az új évadban, Jake Heggie Ments meg, Uram! című műve Helen Prejean regényéből készült, amely az azonos című film alapjául is szolgált. Az Almási-Tóth András rendezésében és Vajda Gergely vezényletével színre kerülő előadásban Meláth Andrea, David Adam Moore, Károlyi Katalin és Fodor Gabriella működik közre.

Az új évad plakátja

Egy este lesz látható két egyfelvonásos magyar opera, Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című darabja. Az előadást a fiatal zenés színházi rendező, Varga Bence viszi színre, a karmester Oliver von Dohnányi lesz. A két műben Meláth Andrea, Miksch Adrienn, Szemere Zita, illetve Gábor Géza, Biri Gergely és Erdős Attila szerepel majd.

Karol Józef Wojtyła, azaz II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című verses dialógusa Krzysztof Penderecki zenéjével kerül párba az április bemutatón, a műfaját tekintve zenés drámaként megjelölt előadást Dobszay Péter vezényli.

A következő évad nagypéntekén már nem maradunk Parsifal nélkül, az új produkciót Almási-Tóth András rendezi és Kocsár Balázs dirigálja majd. A címszerepet ismét Kovácsházi István, Gurnemanzot Bretz Gábor, Amfortast Kálmándy Mihály, Kundryt pedig Szántó Andrea énekli.

Részlet az évadbejelentő sajtótájékoztatóból, az új plakátokkal (fotó: Nagy Attila)

Az átdolgozások sorát folytatja Szörényi Levente István, a király című rockoperája, melyet Gyöngyösi Levente hangszerel át, a főszerepeket pedig operaénekesek éneklik majd, hangosítás nélkül. A rendező Szinetár Miklós, a karmester Kesselyák Gergely, Istvánt Boncsér Gergely, Koppányt Molnár Levente, illetve Cseh Antal énekli.

Az OperaKaland-sorozatot Mozart Szöktetés a szerájból című operája folytatja, melyben operarendezőként debütál Vecsei H. Miklós, a karmesterek Halász Péter, Hámori Máté, valamint Rajna Martin lesznek. A produkció négy szereposztásban kerül színre, többek között Kolonits Klára, Szemere Zita, Rab Gyula és Cser Krisztián szerepel benne.

Új produkcióban lesz látható a Don Carlos, Frank Hilbrich rendezésében, a karmester ismét Kocsár Balázs lesz. A címszerepben Mykhailo Malafii lép fel, Erzsébet a Marton Éva Énekversenyen feltűnt Anna Shapovalova lesz, a további főbb szerepekben Palerdi András, Szegedi Csaba és Gál Erika működik közre.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

Az évadot a korábbi nagy sikerű Bach-előadások folytatása, a Keresztkantáták című produkció zárja, melyet Horváth Csaba rendez, és a Forte Társulat működik közre benne. Vezényel Bartal László, énekes szólistaként pedig Kovács István hallható majd.

A premierek mellett harminckilenc repertoár-előadást is láthatunk majd, ezek között több olyan produkció is újra látható lesz, amelyre a mostani évadban helyhiány vagy egyéb okok miatt nem került sor: A tündérkirálynő (Cser ÁdámAleksandra Kubas-Kruk, Rácz Rita, Fried Péter, Daragó Zoltán), Figaro házassága (Vashegyi GyörgyErwin Schrott, Molnár Levente, Rost Andrea, Cser Krisztián), Aida (Kocsár Balázs – Sümegi Eszter, Komlósi Ildikó, Fekete Attila), A kármeliták (Kovács JánosLétay Kiss Gabriella, Wiedemann Bernadett, Váradi Zita, Balga Gabriella), Salome koncertszerűen (Michael Boder – Vida Miknevičiūtė, Fekete Attila, Lukács Gyöngyi, Szemerédy Károly), Tannhäuser (Kocsár Balázs – Peter Seiffert, Szabóki Tünde, Kálmándy Mihály, Sarah Kuffner), Az árnyék nélküli asszony (Halász Péter – Kovácsházi István, Sümegi Eszter, Komlósi Ildikó, Rálik Szilvia, Heiko Trinsinger).

Michael Volle (fotó: Carsten Sander – Centre Stage Artist Management)

Ismét lesz három koncertszerű előadás a Müpában: Csajkovszkij Anyeginjét Oliver von Dohnányi vezényli, a címszerepet Szegedi Csaba énekli, partnerei Asmik Grigorian, Schöck Atala és Brickner Szabolcs lesznek, Boito Mefistofele című operáját Kocsár Balázs vezényli, Bretz Gábor, Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella működik közre. Elhangzik Bernstein West Side Story című műve is, ennek karmestere Kesselyák Gergely, főszereplői Zavaros Eszter és Boncsér Gergely lesznek. Neves vendégénekesek is érkeznek az évadban, Bryn Terfel a Müpában ad áriaestet, a hagyományos farsangi estély sztárvendége Nino Machaidze lesz, az évad végi KeresztFeszten pedig Michael Volle és Gabriela Scherer koncertjére kerül sor az Eiffel Műhelyház parkjában. Az Opera idén is megünnepli pályafutásuk kerek évfordulóját elérő művészeit, így Kálmándy Mihály 30 és Komlósi Ildikó 35 éves jubileumáról.

Újdonság a jövő évadban, hogy a bérletek ezúttal aktív művészek nevét viselik, akiknek a képe is látható a kártyákon. A régi bérletvásárlók az interneten április 11-től, személyesen április 15-től, az újak pedig április 24-től válthatják meg a jövő évi sorozatokat. Az Eiffel Műhelyház előadásaira nem váltható bérlet, azokra egységes, 9 900 Ft-os (matiné esetén 4 900 Ft-os) áron vásárolhatók jegyek. További információ az évadról az Opera honlapján érhető el.

Forrás: Magyar Állami Operaház