Karc kritikaíró pályázat 2018

Ismét szavazhat a közönség az ifjú kritikusok munkáira

Az előző évben sikerrel zárult megmérettetés után a Müpa a 2017/2018-as évadban is útjára bocsájtotta a Karc kritikaíró pályázatot. A jelentkezők a Müpa aktuális évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk. Egyedi hangvételű írásokat vártak, amelyek – a szakmai szempontok érvényesülése mellett – olvasmányosak és közérthetőek.

A pályázat kiírója a Müpa

A beérkező írásokat – anonim módon – szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró. A legjobb munkák 100-100, illetve 75 ezer forint értékű Müpa-utalványban részesülnek. A fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, honorárium ellenében, továbbá egy főre szóló, kétnapos utazást és koncertlátogatást egy európai városban, ahol ECHO-tagintézmény (a Müpa társintézménye) működik.

A pályázat lezárulását követően a zsűri elkészítette a pályázatok top tízes rövid listáját, amelyből az interneten szavazók választhatják ki a közönségdíjas kritika szerzőjét, a zsűri pedig a három helyezettet.

A kritikákra 2018. június 7-e éjfélig szavazhat a közönség. A szavazók számára is tartogat meglepetést a Müpa, két belépőt sorsolnak ki a Budapesti Wagner-napok A bolygó hollandi előadására, amelynek időpontja 2018. június 10. 18:00 óra. Szavazni ezen a linken lehet.

A tavalyi helyezettek, Merényi Péter és Békefi Teodóra írásait oldalunkon többször is olvashatták.

Forrás: Müpa