Izlandi és ecuadori produkció az Armel Operafesztiválon

Kasper Holten, Alföldi Róbert és Horváth Csaba rendezéseit is láthatják az érdeklődők

Több mint tíz éve láthat izgalmas kortárs előadásokat és szokatlan szemléletű klasszikusokat a hazai közönség  az Armel Operafesztivál jóvoltából. Idén is öt produkció várja a közönséget, három Budapesten, kettő pedig Bécsben, ahova ismét különbusszal juthatnak el a jegyvásárlók.

Vajda Gergely, az Armel Opera Festival művészeti vezetője és Almási-Tóth András, az Armel Opera Festival művészeti tanácsadója (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A fesztivál nyitónapján, július 2-án a Müpában az Izlandi Operaház Brothers című produkcióját láthatja a közönség a világhírű Kasper Holten rendezésében. Az Izlandi Operaház színvonalas, ambiciózus és változatos operaprodukciókat állít színpadra.

Az éneklés az izlandi kultúra szerves részét képezi, az opera pedig nagy népszerűségnek örvend. Az Izlandi Operaházat 1980-ban fiatal énekesek és művészek csoportja alapította.  2011-től a Harpa Music Hallban működik a társulat.

Kasper Holten világhírű operarendező a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, ezért a kuriózumra vágyó operarajongók számára kihagyhatatlan az előadás. A Brothers című operát a világon először 2017-ben mutatták be a dániai Aarhusban, Európa Kulturális Fővárosában, és nagy izgalommal készül a társulat a budapesti bemutatóra, az Armel Operafesztiválon.

Az izlandi produkció plakátja

Július 3-án egy belga produkció, az Egy eltűnt férfi naplója című kortárs mű bemutatója lesz Ivo van Hove rendezésében, szintén a Müpa Fesztiválszínházában. Ivo van Hove az Internationaal Theater Amsterdam alapítója, számos nemzetközi opera- és színházi előadás létrehozója, rangos szakmai díjak birtokosa. Nevét Európa experimentális rendezői között jegyzik.

A Muziektheater Transparant a kortárs zenés színház számára biztosít helyszínt. A művészi és szociális témákból kiindulva, a produkciós társulat intenzív párbeszédet folytat a különböző művészeti ágakból érkező művészekkel, hogy zenés színházat teremtsen, azt megújítsa, és bemutassa a nagyközönségnek.  A társulat különös figyelmet fordít a kortárs zenészekre, lehetőséget biztosítva nekik a fejlődésre, és arra, hogy új feladatokban próbálhassák ki magukat. A produkciós módszerek változatosságának köszönhetően a Muziektheater Transparant egyedi nemzeti és nemzetközi karakteréről híres.

A belga előadás plakátja (fotó: Laura Makabresku)

Az Armel Operafesztivál két magyarországi előadást mutat be Bécsben, a MuTh Színházban (Konzertsaal der Wiener Sängerknabe)n.  Mozart: Figaro házassága című művét Szabó Máté rendezésében július 4-én láthatja a közönség.

Az előadás a Co-Opera nemzetközi operaszínpadokon is jól ismert kiváló énekesei mellett Medveczky Ádám, valamint a Győri Nemzeti Színház énekkara és zenekara közreműködésében kerül bemutatásra az Armel Operafesztiválon. A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy a magyarországi vidéki operatársulatok együttműködésében magas színvonalú, értékes előadások születhessenek. A gazdasági és művészeti társuláshoz a tavalyi évadtól csatlakozott a Győri Nemzeti Színház.

Szabó Máté rendező gondolatai a műről: félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.  […] szinte mindegy, milyen korban és térben játszódik egy Figaro-előadás, több mint 200 év után is érvényes a darab minden hangja és minden szava. Hiszen mi, emberek nem változunk.”

Keszei Bori, operaénekes és Horváth Csaba rendező (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Július 5-én Dargay Marcell-Horváth Csaba: El valahová című operájának ősbemutatóját tartják Bécsben, Horváth Csaba rendezésében.

Az előadás az Artisjus-díjas magyar zeneszerző, illetve Horváth Csaba rendező-koreográfus és az általa vezetett Forte Társulat művészeivel, két operaénekessel, Molnár Annával és Megyesi Zoltánnal, továbbá a Metrum Ensemble és a Trafó Kortárs Művészetek Háza együttműködésében jött létre. A Metrum Ensemble egyszerre épít a játékosságra és a felelősségre. Ennek köszönhetően úgy tekint minden zenei megszólalást, mint egyfajta újraalkotást, az „itt és most”-ba való belehelyezést.

A Forte Társulat olyan drámai művek létrehozásával foglalkozik, amelyekben a szöveg, a zene, a mozgás és a képzőművészet formai egységéből teremtődik meg a színpadi nyelv. A társulat Trafóval közös munkája több éves múltra tekint vissza.

Az El valahová című előadás a fizikai színház és a zene eszközeivel tárja fel az általános érvényű történet és a drámai alapszituáció rétegeit. Egyaránt fontos benne a klasszikus hangképzéssel éneklő operaénekesek beszéde, a színészek természetesebb, egyszerűbb éneklésmódja, a prózai megnyilvánulások és a testek kölcsönhatásából kialakuló színpadi helyzetek dinamikája. Horváth Csaba első operai rendezése a bécsi bemutató után Budapesten, a Trafóban lesz műsoron.

Az idei Armel Opera Festival záróelőadására július 6-án a Müpában kerül sor. Mozart Don Giovanni című remekművét Alföldi Róbert Ecuadorban állítja színpadra az Ecuadori-Magyar Zeneművészeti Alapítvány és az Armel Opera Festival koprodukciójában.

Vajda Gergely, az Armel Opera Festival művészeti vezetője,
Almási-Tóth András, az Armel Opera Festival művészeti tanácsadója, Keszei Bori, operaénekes (Kállai-Tóth Anett)

A MusArtEH Alapítvány küldetésének tekinti egy olyan kulturális rendszer (csereprogramok, mesterkurzusok, közös produkciók) létrehozását, amely hozzájárul a zenei és művészeti fejlődéshez. Az előadás bemutatója a Teatro Casa de la Cultura-ban lesz, és ebben a produkcióban láthatjuk majd a főbb szerepekben az Armel Operaversenyen kiválasztott három énekest.

Alföldi Róbert izgatottsággal készül a feladatra elsősorban azért, mert Ecuadorban kevésbé ismert az opera műfaja, tehát fontos, hogy a Don Giovannival kedvet ébresszen a közönségben a műfaj iránt. „Azon vagyok, hogy nagyon színes legyen a látvány, rózsaszín, piros, kék, sárga, zöld…, hiszen Ecuador népművészetére ez abszolút jellemző. Remélem, hogy Mozart csodálatos zenéjével együtt egy mindenki számára érthető előadás fog születni.”  – mondta a rendező.

A fesztivál produkcióit idén is élőben közvetíti az ARTE Concert, továbbá az előadások a csatorna honlapján fél évig visszanézhetők. A három versenyző közül kikerülő győztes díját július 7-én adják át. További részletek a fesztivál honlapján olvashatók.

Forrás: Armel Operafesztivál

Fotó: Kállai-Tóth Anett