Ismét Hans Sachs-díj

A Művészetek Palotája ismét meghirdette a kritikusoknak szóló elismerését

Harmadszorra hirdeti meg a Müpa a Hans Sachs-díjat, amellyel az intézmény a kritikusok munkáját szeretné elismerni. Az idei versenyen a 2014/15-ös évad komolyzenei koncertjeiről született írások és szerzőik mérettetnek meg. A 2015-ös Hans Sachs-díjat a Müpa a Budapesti Wagner-napokon, A bolygó hollandi premiere során adja át.

A zsűri első körben kiválasztotta a 2014/15-ös évad általa legjobbnak ítélt kilenc kritikáját, melyek közül a közönség döntése alapján kerül ki a nyertes. Az írásokra 2015. május 25-től június 11-ig lehet szavazni a Müpa honlapján.

A Müpa által kezdeményezett, hiánypótló elismerést először 2013-ban, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából adták át az arra legérdemesebbnek talált kritika írójának. A zsűri előválogatása után akkor a közönség Péteri Lóránt Gyönyör című, az Il Giardino Armonico koncertjéről írt kritikáját találta a legjobbnak. 2014-ben az elismerést kollégánk, Bóka Gábor kapta Adaptált hagyomány című, Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című produkciójáról szóló írásáért.

A tavalyi díjátadón készült kép
A tavalyi díjátadón készült kép

Az idén már három éves Hans Sachs-díj szakmai zsűrijének tagjai Csengery Kristóf költő, zenekritikus, szerkesztő; Fábri Péter író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője.

Az ünnepélyes díjátadásra 2015. június 20-án kerül sor, A bolygó hollandi című előadás napján. A produkció a 2015-ös Budapesti Wagner-napok kiemelt eseménye, amely Kovalik Balázs első Wagner-rendezésében debütál a Müpában. A kritikákra szavazók között a Müpa két belépőt sorsol ki a produkció egyik előadására.

A Hans Sachs-díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt, a 16. században élt és alkotott, több ezernyi dalt hagyva hátra az utókorra. Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, rávilágítva ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére. A díjjal a Müpa célja, hogy tovább éltesse a minőségi kritika írásának hagyományát.

Forrás: Művészetek Palotája