Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Március 30-tól április 22-ig várják a programok a közönséget

Több mint három héten át, számtalan helyszínen várja közönségét a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyen különleges hazai és külföldi operaprodukciók is láthatóak lesznek.

A februári Bernstein-maraton után az amerikai zeneszerző újabb operájával ismerkedhet meg a közönség, A Quiet Place címmel a Trouble in Tahiti tulajdonképpeni folytatását láthatjuk. A produkciót a Neue Oper Wien hozza el Budapestre Philipp M. Krenn rendezésében, Walter Kobéra vezényletével. A szereplők között magyar művészt is találunk Foki Dániel személyében, a további közreműködők Steven Scheschareg, Katrin Targo és Nathan Haller lesznek. Az előadás április 9-én és 10-én tekinthető meg.

Kovalik Balázs (fotó: Éder Vera)

Kovalik Balázs újabb rendezését láthatja a budapesti közönség, a Theaterakademie August Everding tanára operaszakos hallgatóival mutatja be Hasse Artaserse című darabját, melyet Michael Hofstetter fog vezényelni. A produkció kétszer látható, április 21-én és 22-én a Müpa Fesztivál Színházában.

Premierrel készül az Opera is, Verdi Az álarcosbál című operájának április 21-i bemutatója is a fesztivál részét képezi. Az előadást Fabio Ceresa állítja színre, a karmester Massimo Zanetti lesz. A főbb szerepeket Fekete Attila, Sümegi Eszter, Alexandru Agache és Fodor Bernadett énekli.

Szokatlan helyszínen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljában tekintheti meg a közönség Mozart A varázsfuvola című operáját. A produkciót Gemza Péter rendezi, a Kodály Filharmonikusokat Somogyi-Tóth Dániel vezényli. Sarastrót Palerdi András, az Éj királynőjét Varga Viktória, Paminát Sáfár Orsolya, Taminót Biri Gergely, Papagenót pedig Donkó Imre fogja alakítani.

Rost Andrea

A koncerteken is kiváló énekeseket lehet meghallgatni. Rost Andrea lányával, Harazdy Eszterrel ad áriaestet az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. Az igen színes programot beszélgetések is tarkítják majd. Zongorán közreműködik Harazdy Miklós.

A nyitóelőadáson Liszt Szent Erzsébet legendája című darabja hangzik el a Müpában, a Nemzeti Filharmonikusok és Hamar Zsolt előadásában a New York-i Metropolitant megjárt szoprán, Kele Brigitta énekli a címszerepet, a további közreműködők Kutasi Judit, Albert Pesendorfer, Haja Zsolt és Johannes Kammler lesznek.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach és Telemann-darabokat ad elő Vashegyi György vezényletével, Emmanuelle Haïm és a Le Concert d’Astrée pedig Händel-művekkel érkezik a fesztiválra.

Részletes program a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján érhető el.