Így köszöntötték Bécsben Fischer Ádámot

A világhírű magyar karmester csütörtökön lett a Staatsoper tiszteletbeli tagja

Tiszteletbeli tagjává választja a Bécsi Állami Operaház Fischer Ádámot – adta hírül múlt héten az intézmény vezetésére hivatkozva az MTI. Az ünnepélyes ceremóniára január 26-án, csütörtök este került sor egy Fischer Ádám által vezényelt Don Giovanni-előadást követően. A színpadon felsorakozott az előadás valamennyi szereplője – Simon Keenlyside, Erwin Schrott, Irina Lungu, Dorothea Röschmann, Benjamin Bruns, Sorin Coliban, Ileana Tonca és Manuel Walser –, a színház ének- és zenekara, de olyan, a Staatsoper történetében fontos szerepet játszó személyiségek is megjelentek ez alkalomból, mint a korábbi igazgató, Ioan Holender, vagy Ileana Cotrubaş, a Staatsoper kamaraénekesnője. A kitüntetett művészt Dominique Meyer, a Staatsoper igazgatója, és Christian Kircher, az osztrák Állami Színházak Szövetségének gazdasági igazgatója köszöntötte, és ők adták át számára a bécsi Wagner ékszerészmanufaktúra által készített, a tiszteletbeli tagságot jelképező gyűrűt is.

Fischer Ádám és Dominique Meyer (fotó: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper)
Fischer Ádám és Dominique Meyer (fotó: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper)

Dominique Meyer laudációjában úgy fogalmazott: számos oka van annak, amiért Fischer Ádám megérdemli a tiszteletbeli tagságot, de ezek között is a legfontosabb, hogy hosszú évek óta hűséges a Házhoz, és nem egyszer az utolsó pillanatban mentett meg előadásokat. Kiemelte azt is, hogy ha Fischer Ádám Beethoven Fidelióját vezényli az Operaházban – márpedig ezt a darabot eddig negyvenhárom alkalommal dirigálta ott –, az minden alkalommal esemény Bécs zenei életében.

Christian Kircher kiemelte, hogy a Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli tagsága Ausztria legnehezebben elnyerhető kitüntetése, hiszen nem csupán az igazgató kezdeményezése és a színház tagságának egyetértése szükséges hozzá, de még a kultuszminiszter ellenjegyzése is.

Fischer Ádám a Staatsoper színpadán (fotó: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper)
Fischer Ádám a Staatsoper színpadán (fotó: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper)

„Hihetetlen megtiszteltetés” – kezdte válaszát Fischer Ádám. „Az egész életemet itt töltöttem. Először is diákként hetente négyszer-ötször zarándokoltam el az állóhelyekre, aztán korrepetitor voltam, most pedig immár harminchat éve vezényelhetek itt. A Bécsi Állami Opera az életem része. Nem ígérhetem, hogy a következő harminchat évben is vezényelek majd (nevet), ez sajnos nem megy, de amíg csak tudok, hű maradok, és sok örömömet lelem abban, hogy itt vezényelhetek.”

Az 1949-ben, Budapesten született magyar karmester 1980-ban az Otello című művel debütált a Staatsoperben, azóta mintegy 300 alkalommal szerepelt a világhírű operaház színpadán. 2007 és 2010 között a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója volt; 2006-ban megalapította és azóta is művészeti vezetőként irányítja a Budapesti Wagner-napokat. Legközelebbi budapesti fellépéseire is a Wagner-napok keretében, a Müpában kerül sor idén júniusban.

Wiener Staatsoper
Fotók: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper