Hét évtized után először mutatnak be Hubay-operát

A németországi Braunschweig színháza február 15-én mutatta be a világhírű magyar hegedűművész-zeneszerző Anna Karenina című operáját

Hubay Jenő (1858-1937) hegedűművészként vált világhírűvé a 19. század utolsó két évtizedében, a magyar vonósiskola megteremtőjeként tekintenek rá elsősorban, ám életében fontos szerepet játszott a komponálás is. Eleinte főként hegedűdarabokat szerzett késő romantikus stílusban, a századforduló után azonban a nagyobb apparátust igénylő műfajok, a versenyművek, szimfóniák és operák felé fordult.

A rendszerváltozást követően megnőtt az érdeklődés Hubay személye és művei iránt, ez világszerte éreztette hatását. Versenyműveiből több felvétel is készült, operát viszont (egy zenés tévészínházi átdolgozást nem számítva) hét évtized után most Braunschweigben mutatnak be tőle először – emelte ki Gombos László zenetörténész, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkatársa.

Részlet az előadásból (fotó: Volker Beinhorn)
Részlet az előadásból (fotó: Volker Beinhorn)

Az Anna Karenina a szerző hatodikként bemutatott operája, amelyet még további három követett. Hubay 1914-ben, azaz pontosan száz éve komponálta, a bemutatót azonban számos ok miatt csak 1923. november 10-én tartották meg. Ezután mintegy 30 alkalommal játszották Budapesten jelentős közönségsikerrel, a kritika egy része viszont az egyéni hangvételt és a modern stílust hiányolta benne. Németországban 1932-ben Duisburgban mutatták be, több előadás után Bochum, Bréma, München, Nürnberg, Baden-Baden, majd 1936-ban Bécs következett – magyarázta a zenetörténész.

A kezdeti sikerek után több évtizedes hallgatás várt a műre, míg a Braunschweigi Állami Színház (Staatstheater Braunschweig) az idén műsorra nem tűzte. „Tizenöt évvel ezelőtt egy budapesti antikváriumban bukkantam rá az Anna Karenina egy régi partitúrájára és azóta tervezem, hogy felélesztem a művet. Nemrég pedig úgy éreztem, tökéletes választás lenne épp ezt a darabot színre vinni első produkciómként mint a braunschweigi opera új művészeti igazgatója” – idézte fel az MTI-nek az opera kiválasztásának hátterét Philipp Kochheim, aki egyúttal az előadás rendezője is.

Sebastian Beckedorf, az előadás karmestere Hubay zenéjét méltatva elmondta: a romantika szellemében alkotó magyar komponista „magába szívta” a különböző európai zenei stílusokat és ezekből olyan saját, melodikus ötletekben gazdag stílust fejlesztett ki, amely többek között Wagnerre, Puccinire és a nagy operettekre emlékeztet. „Stílusok valódi bősége ez, olyan szálak, melyeket Hubay mesteri módon fűzött egységbe” – magyarázta.

Az előadásban, amely tavasszal még többször szerepel a színház műsorán, a főbb szerepeket Nadja Stefanoff, Arthur Shen, Moran Aboulof és Matthias Stier alakítja. További információ a színház honlapján található.

Forrás: MTI

Fotó: Volker Beinhorn / Staatstheater Braunschweig