Háry János a Dóm téren

A Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 1-i és 2-i előadásán Gérard Depardieu is színre lép

Gérard Depardieu is színre lép Gérard Depardieu és Harangozó Gyula (fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)
Gérard Depardieu is színre lép Gérard Depardieu és Harangozó Gyula (fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, a magyar operairodalom egyik legfontosabb, világhírű darabját láthatja augusztus 1-jén és 2-án a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége. A nagyotmondó obsitos történetéből született, a magyar népdalra építő operát már 1938-ban bemutatták a Szegedi Szabadtérin. Emblematikusnak számít a fesztiválon a darab, melyet utoljára tizenhat évvel ezelőtt tűztek műsorra.

A 2014-es Háryt a Szabadtérin már több alkalommal sikerrel közreműködő rendező, Béres Attila állítja színre. A fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő tagja pár éve operett-bemutatóval debütált a Dóm téren, majd a musical műfajában is hatalmas sikert aratott.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét hazánk legnépszerűbb előadóit sikerült megnyerni az opera szerepeire. Homonnay Zsolt bújik a címszereplő, a nagyotmondó obsitos szerepébe. Az öreg Háryt a Nemzet Színésze, a szegedi színházi élet kiemelkedő és igen kedvelt alakja, Király Levente alakítja, aki legutóbb 2007-ben lépett színpadra a Dóm téri csillagtető alatt. Bordás Barbara, a tavalyi operett-produkció primadonnája játssza Örzsét, Háry mátkáját.

Újra láthatja a Szabadtéri közönsége Bodrogi Gyulát: a Nemzet Színésze Ferenc császár szerepében lép színpadra. Feleségét Sáfár Mónika alakítja majd. Gálvölgyi János is visszatér Szegedre, ő Ebelasztin báró szerepét játssza. Soha nem szerepelt még a Dóm téri színpadon Szabó Győző, aki most a burkus silbak szerepében mutatkozik be. Mária Lujzát Bucsi Annamária játssza majd, Marci bácsi, a császári kocsis szerepében Bede Fazekas Csabát, Krucifix generális szerepében pedig Vasvári Csabát láthatjuk.

Szenzációnak ígérkezik, hogy Napóleon szerepében Gérard Depardieu áll a Dóm téri közönség elé. A világhírű francia színész bő évtizede szerepelt már Kodály daljátékában: akkor narrátorként működött közre a Montpellier-i Fesztivál Háry János-produkciójában.

Az előadásokra jegyek korlátozott számban még kaphatók, bővebb információ a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján található.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok