Három magyar énekes az Armel Operaverseny döntőjében

A hétvégén rendezték meg az Armel Operaverseny második fordulóját Szegeden.

Armel Operaverseny és Fesztivál 2010
Armel Operaverseny és Fesztivál

A versenyszerepekre itt kiválasztott tizenhárom énekest láthatjuk majd a döntőben színre kerülő öt produkcióban. (Eredetileg tizennégy versenyszerepet hirdettek, ám A tüzes angyal rendezője, Silviu Purcărete Ruprecht szerepére nem talált megfelelő jelöltet, így ebben az operában végül két versenyszerep lesz.)

A második fordulóban a versenyzők először a választott áriákat énekelték el a rendezők, az idei  partner-operaházak képviselői (igazgatók, zeneigazgatók), valamint a jelenlévő szerzők (Knut VaageMarco Tutino) előtt. Ezután a rendezők (Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila és Silviu Purcărete) a saját produkcióik szerepeire jelölt énekesekkel dolgoztak együtt azzal a céllal, hogy közelebbről is megismerhessék színészi képességeiket.

Döntősök
Döntősök

Vidnyánszky Attila, a verseny művészeti vezetője pozitív és látványos változást tapasztalt a versenyzők felkészültségében a korábbi évekhez képest. Véleménye szerint nagyon jót tett a versenynek a moszkvai első fordulós helyszín bekapcsolása, az Oroszországból érkező versenyzők kitűnőek voltak.

Idén a tavalyihoz hasonlóan, ismét három magyar versenyző került a döntőbe: Balczó PéterCseh Antal és Haja Zsolt. Balczó Péter, aki tavaly is döntős volt, most a Traviatában kapott szerepet, Alfred Germont-t alakítja majd a Szász János által rendezett darabban.
Cseh Antal a Prokofjev-darabban az inkvizítor szerepét alakítja. Ő is szerepelt a tavalyi produkciók egyikében, de akkor nem versenyzőként.
Haja Zsoltot Vidnyánszky Attila választotta ki a Sirály férfi főszerepére, Constantine-t alakítja Thomas Pasatieri darabjában.

A következő lépés a produkciók létrehozása a részt vevő öt színházban, hogy aztán november 3-a és 17-e között, Szegeden sor kerülhessen a döntőre.

További információk az Operaverseny honlapján.