Harangozó Gyula a második miniszteri biztos

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága Harangozó Gyulát kérte fel a Magyar Állami Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységét átvilágító bizottságának a vezetésére – tájékoztatta a tárca sajtóirodája szerdán az MTI-t.

A kulturális kormányzat ugyanis úgy döntött, hogy a miniszteri biztosi feladatkört két részre bontja, az operaház működésének operatív munkájára és egy tényfeltáró bizottság összeállítására és annak vezetésére. Az operatív feladattal Horváth Ádám operaénekest bízta meg, a tényfeltáró bizottság vezetésére pedig Harangozó Gyula balettművészt kérte fel – olvasható a közleményben.

“A kormányra bízom, hogy ott foglalkoztasson, ahol a legnagyobb szükség van rám a kultúra bármely területén” – idézi az összegzés Harangozó Gyulát, aki a felkérést mégis csak akkor tartja majd lehetségesnek elfogadni, ha a bizottság előzetesen Keveházi Gábor jelenlegi balettigazgató személyét már átvilágította.

A közlemény szerint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy számít Harangozó Gyula szakmai és művészi tapasztalatára és hozzájárulására a budapesti operajátszás megújításához. “A hazai és külföldi szakértőkből álló bizottság irányítását a miniszter a fentieket követően a minisztérium vezető szakjogászára bízta” – zárul a közlemény.

Mint arról az MTI beszámolt, a múlt hét elején Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy Horváth Ádám operaénekes lesz a miniszteri biztos a Magyar Állami Operaházban, kinevezése fél évre szól. A tárca eredetileg Harangozó Gyulát kérte fel a miniszteri biztosi posztra, ennek kapcsán Szőcs Géza augusztus végén azt mondta az MTI-nek, hogy a kinevezéssel kapcsolatban egyetértési joga van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, s akkor erre vártak. Harangozó Gyula augusztus végén, még miniszteri biztosi felkérését követően és Horváth Ádám kinevezését megelőzően bent járt az Ybl-palotában, és szóban felmentette Keveházi Gábort. A balettigazgató akkor az MTI-nek azt mondta, mivel hivatalos kinevezés híján a munkáltatói jogkört még a főigazgató gyakorolta, a döntést nem fogadta el. 

(MTI)