Hamburgi fellépéseit is lemondta Kaufmann

Hangszálproblémái miatt Hamburg monumentális új koncertpalotájának megnyitóján sem lép fel a német sztártenor

Hangszálproblémái miatt Hamburg monumentális új koncertpalotája, az Elbphilharmonie két nyitókoncertjén sem lép fel Jonas Kaufmann német sztártenor – adta hírül az MTI.

Orvosai tanácsára a művész nehéz szívvel úgy döntött, hogy a Lohengrin január második felében esedékes párizsi előadásaiig meghosszabbítja a fellépési szünetet, hogy teljesen meggyógyuljon – jelentette be csütörtökön a koncertpalota.

A negyvenhét éves Kaufmann helyett a szlovák Pavol Breslik énekli a tenorszerepet Wolfgang Rihm Reminiszenz című operájának ősbemutatóján január 11-12-én, és Felix Mendelssohn Lobgesang című szimfóniájának január 15-i előadásán is, amelyet ugyancsak a nyitófesztivál részeként tartanak az NDR Elbphilharmonie Orchester részvételével.

Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)
Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)

Hangszálproblémái miatt már többször kényszerült lemondani fellépését a német operaénekes, akit a világ egyik legjobb tenorjának tartanak. Szeptemberben – többek között a budapesti Simándy-gálán való részvételtől is visszalépett. Elmaradt november közepére tervezett nagy visszatérése a madridi operaházba, és a Nobel-díj átadása alkalmából tartott stockholmi koncerten sem lépett fel.

Új hangversenyközpontjával a tartományi rangú Hanza-város a világ tíz legjobb koncerthelyszíne közé remél bekerülni. A hullámokat idéző csupa üveg építményt az Elba folyó medrében létrehozott talapzatra emelték. A 120 ezer négyzetméter területű épület három koncerttermet foglal magába, valamint egyebek mellett egy 440 szobás szállodát, luxuslakásokat, üzleteket és egy több mint 500 férőhelyes parkolót is.

MTI