Gundel-életműdíj Tokody Ilonának

Tizennegyedszer adták át a rangos elismerést

Tokody Ilona
Tokody Ilona

A színház- és filmművészet, a tánc, a zene, valamint a képzőművészet kategóriájában vehették át pályájuk elején álló fiatalok a Gundel Művészeti Díjat a hétfő esti díjátadó ünnepségen. A kitüntetést a Gundel Étterem vezetősége alapította az ezredforduló tavaszán. Az először 2001-ben átadott elismerést 2011-ben átalakították: a díjat immár csak pályakezdés előtt álló fiataloknak ítélik oda azzal a céllal, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindításához.

A fiatalok díjazása mellett két kategóriában beérkezett művészek is elnyerhetik a kitüntetést. Az életműdíjat Tokody Ilona operaénekes, a Sztár-lett címet Tarján Zsófia, a HoneyBeast énekesnője kapta idén.

A színművész-kategória díjazottja ifj. Vidnyánszky Attila lett, a táncművészet kategóriában Pesel Anitának ítélték a díjat. A komolyzene kategóriában Kokas Dóra csellista vehette át az elismerést, képzőművész-kategóriában pedig Hardi Ágnes szobrász bizonyult a legkiemelkedőbbnek. Az eseményen két különdíjat is átadtak: Nagy Boglárka festőművész és Kruppa Bálint hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója érdemelte ki az elismerést.

A díjak odaítéléséről Szinetár Miklós elnökletével hat különböző szakmai kuratórium döntött. A zeneművészeti kuratóriumban Zimányi Zsófia művészeti menedzser és Kovács János karnagy, a táncművészeti kuratóriumban Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és Kiss János, a Győri Balett igazgatója dolgozott, az életműdíj kuratóriumában Tarlós István főpolgármester és Bándoli Attila, a Gundel Kft. ügyvezető igazgatója kapott helyet.

A Herend Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített díjakat az idén Simon Attila, a Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója adta át a díjazottaknak.

Forrás: MTI