Fővárosi Színházi Díjak

A 2008/2009-es színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeiért átadták Fővárosi Színházi Díjakat.

Az elismeréseket a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága adományozza a Színházi Kritikusok Céhének javaslata alapján. A díjakat Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szeptember 16-án délután a Gerbeaud cukrászdában adta át. A díjakkal pénzjutalom is jár, amely az öt kategóriában összesen 1 millió 650 ezer forintot, az egyes díjak esetében átlagosan bruttó 300 ezer forint pénzjutalmat jelent.

A 2008/2009-es színházi évadban nyújtott teljesítményéért Fővárosi Színházi Díjat kapott:

Rendezés: Ascher Tamás, a Barbárok című előadás rendezéséért (Katona József Színház)

Férfialakítás: Mucsi Zoltán, a Tengeren és De Sade pennája című előadásban nyújtott kiemelkedő alakításaiért (Bárka Színház)

Női alakítás: Ónodi Eszter, a Barbárok című előadásban nyújtott kiemelkedő alakításáért (Katona József Színház)

Alternatív/független előadás: a Stúdió „K” Hű, de messze van Petuski című előadásáért – rendező és főszereplő: Tamási Zoltán

Kreatív különdíj: Benedek Mari jelmeztervező az Operaház Xerxész, a József Attila Színház Éjjeli menedékhely és a Nemzeti Színház Atália című előadásainak jelmezeiért.

Horváth Csaba kiemelte, hogy az életbe lépett előadó-művészeti törvénynek köszönhetően a színházak jelentős többlettámogatással számolhatnak, ez az összeg 2009-ben 559 millió forint, ami a teljes fenntartási támogatás tíz százaléka.

Horváth Csaba elmondta azt is, hogy a „Pesti Broadway-n”, a Nagymező utcában szeptember 23-án avatják majd fel a Halhatatlanok Társulatába beszavazott új örökös tagok gránitba foglalt lábnyomait. A 13 lábnyomot – Benkő Gyuláét, Gábor Miklósét, Simándy Józsefét, Tolnay Kláriét, Tábori Nóráét, Bessenyei Ferencét, Sinkovits Imréét, Gregor Józsefét, Agárdi Gáborét, Zenthe Ferencét, Lukács Margitét, Havas Ferencét és Hofi Gézáét – árverésre bocsátják szeptember 19-én; a lábnyomok kikiáltási ára 50 ezer forint, a befolyó pénzösszeget a jótékonysági árverést szervező Merlin Színház és a Fővárosi Önkormányzat az Ódry Árpád Színészotthon támogatására fordítja.