Flotow-ária tenorra és fülhallgatóra

Szokatlan produkció részesei lehettek a balatonfüredi operakedvelők

Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház fiatal tenorja bravúros teljesítményt nyújtott a június 28-i balatonfüredi operagálán. Az Operaház sajtóközleménye a következőképpen számol be az esetről:

„Történt ugyanis, hogy a Márta, avagy a richmondi vásár című Flotow-opera híres tenoráriája helyett egy másik mű zenekari szólamanyagának kottái érkeztek a Balaton északi partjára. Miután Ókovács Szilveszter ragaszkodott hozzá, hogy a füredi közönség is hallhassa a tehetséges énekes szárnyaló hangját, Gergely a telefonja fülhallgatóján át követte az ária koncertfelvételét, és énekelte el az egybegyűlteknek a nehéz ária második strófáját – a capella. A feladat nehézségét fokozta, hogy míg Gergely fülében egy másik tenor harsogott, saját magát alig hallhatta éneklés közben. Az Opera főigazgatója így zárta a nagy sikert aratott páratlan produkciót: »Egy ifjú művésztől még ilyet is kérhetünk, Kossuth-díj után már nem…«

A népszerű tenorária számos nem a capella felvétele közül mi most egy olasz nyelvűt ajánlunk a figyelmükbe – Beniamino Gigli énekel 1929-ből.

Magyar Állami Operaház / Opera-Világ