Fischer Iván új operája a Vígszínházban

Júniusban látható a színházban a Vörös tehén című nagy sikert aratott opera

Fischer Iván Vörös Tehén című operáját nyáron láthatja újra a közönség a Vígszínházban. A mű októberi bemutatója hatalmas siker volt, híre bejárta a világsajtót, a New York Times címlapon számolt be róla, a brit Opera Magazin hosszasan elemezte. Az Ascher Tamás és Székely Kriszta rendezte produkciót ismét a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, vendég szólisták, színészek, énekesek, táncosok és a Színház-és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztálya adják majd elő.

Jelenet az előadásból (fotó: Gordon Eszter)
Jelenet az előadásból (fotó: Gordon Eszter)

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója 15 éve ír zenét, műveit már számos országban előadták.  A Vörös Tehén tervét a nyolcvanas évek óta dédelgeti, s mostanra érezte úgy, hogy a téma – a tiszaeszlári vérvád története – ismét egyre aktuálisabb. „Felbukkannak ugyanazok a reflexek, sztereotípiák, megmerevedett, érvekre nem hallgató előítéletek – mintha újra ott lennénk 1883-ban, a nyíregyházi Veres Tehén fogadóban”– nyilatkozta Fischer Iván.

Hasonlóan látja a helyzetet Parti Nagy Lajos, író, aki verseket írt a darabhoz: „Ivánt mindenekelőtt a hamistanúzásra csábított-kényszerített fiú megtérése, a fiú és a felmentett apa viszonya érdekli. Persze ezzel és ezáltal az egész tébolyról és szörnyűségről  is véleményt mond, de mindenekelőtt megbékélésről és megbocsátásról beszél, arról, aminek e tájon nagyon a híján vagyunk.”

A Vörös Tehén tavaly októberi előadásai nagy sikert arattak nemcsak a közönség, hanem a kritikusok körében is. „…Szenzációs, erőteljes és érzelmekben gazdag” …. „Erről sokáig fognak még beszélni” … „Lenyűgöző élményben részesültünk”  – így értékelték az októberi előadásokat.

Fischer Iván operája június 23-24-én lesz látható a Vígszínházban, és a  produkció június 28-29-én Berlinben is bemutatkozik.