Fischer Ádám is visszaadta középkeresztjét

A világhírű karmester vasárnap este értesítette a sajtót döntéséről – ő a századik a sorban

Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)
Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)

Visszaadja magas rangú állami kitüntetését Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője. Döntéséről a dirigens vasárnap este értesítette a sajtót az alábbi rövid közleményben:

„Tisztelt Köztarsasagi Elnök Ur!

2002-ben muveszi munkam elismeresekent kituntettek a Magyar Köztarsasagi Erdemrend (ma: Magyar Erdemrend) Közepkeresztjevel. Erröl az Erdemrendröl az ismert okok miatt most lemondok, es azt Önnek visszaküldöm. Kivalo tisztelettel, Fischer Adam”

Fischer Ádám több állami kitüntetés birtokosa: a 2002-ben átvett Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje mellett 2008-ban Kossuth-díjjal, egy évvel később a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal érdemrenddel jutalmazták.

A művész gyakran nyilvánít véleményt politikai kérdésekben: a Szabadság téren álló, sok vitát kiváltó német megszállási emlékmű mellett immár évek óta szervez közös éneklést júniusban. A közelmúltban pedig a Helsinki Bizottság ajánlásával összhangban érvénytelen szavazásra buzdított az október 2-án esedékes kvótaügyi referendumon.

A lovagkeresztek és középkeresztek visszaadásának hulláma augusztus 20. után kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel jutalmazták Bayer Zsolt újságírót. A korábbi kitüntetéseiket visszaadó közéleti személyiségek ezzel a gesztussal kívánják jelezni, hogy a szemükben elfogadhatatlan az újságíró munkássága, az általa képviselt értékrend. A listán a zeneélet több jeles képviselőjének nevét is megtaláljuk, így Snétberger Ferenc gitárművészét vagy Dés László zeneszerzőét, de Kertész Iván operakritikus özvegye és Koltai Tamás színikritikus özvegye is visszaküldte a kitüntetést. Fischer Ádám a századik a lovag- és középkeresztjükről lemondók sorában.

Index