Fesztiválajánló 2012

Nyári operaelőadások országszerte

Miklósa Erika egy operaházi Don Pasquale-előadáson (Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Kállai-Tóth Anett)
Miklósa Erika egy operaházi Don Pasquale-előadáson (Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Kállai-Tóth Anett)

A kőszínházi évad elmúltával idén is beindul a nyári fesztiválgépezet, s noha operai vonatkozásban az elmúlt évekhez hasonlóan mennyiségileg most sem számolhatunk be sok produkcióról, a megszokott helyszíneken ezúttal is izgalmasnak ígérkező előadások várják a közönséget.

Időrendben elsőként a VeszprémFest, azaz a veszprémi nyári játékok Don Pasquale-előadása kerül színre. Donizetti népszerű vígoperája kedvelt műsordarabja a szabadtéri előadásoknak – eredeti nyelven azonban mindeddig nem került színre nyári produkció keretében. A mostani olasz nyelvű eladást a címszereplő, Roberto Scandiuzzi személye indokolja, aki mellé nem kevésbé rangos hazai partnerek csatlakoznak: Norinát Miklósa Erika, Malatestát Kálmán Péter, Ernestót Horváth István énekli a Káel Csaba rendezte, Héja Domonkos vezényelte félszcenírozott előadáson.

Legnagyobb múltra visszatekintő szabadtéri fesztiválunk, a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán idén két operát is találunk – s noha mondhatjuk, hogy az a kettő, a Parasztbecsület és a Bajazzók, már-már egynek számít, a Szabadtéri elmúlt évtizedeinek műsorát végigböngészve azt tapasztalhatjuk, hogy a két mű az általános színházi gyakorlattól eltérően többször került színre külön, mint együtt.

Asmik Grigorian kutyákat szelídít, a háttérben Kerényi Miklós Máté (fotó: Vermes Tibor)
Asmik Grigorian kutyákat szelídít, a háttérben Kerényi Miklós Máté (fotó: Vermes Tibor)

A mostani előadást Kerényi Miklós Gábor KERO® rendezi; szereposztási tekintetben pedig mindkét félidő tartogat meglepetéseket. A Parasztbecsület tenorszerepét, Turiddut a Budapesti Operettszínház művésze, Dolhai Attila kelti életre; partnere Santuzza drámai szoprán szerepében az eddig elsősorban lírai szerepekből ismert Frankó Tünde lesz. Bódi MariannaPerencz Béla és Mester Viktória egészítik ki a szereposztást. A Bajazzók főszerepeit külföldi művészek – Avguszt Amonov (Canio) és Asmik Grigorian (Nedda) éneklik, mellettük Szegedi Csaba lesz az intrikus Tonio, Boris Grappe Silvio és – szintén meglepetésként – Kerényi Miklós Máté Beppe. A Kesselyák Gergely vezényelte előadások július 27-én és 28-án este 21 órától láthatók (esőnap: július 29.) (Az előadáshoz kapcsolódó képünk a produkciót beharangozó sajtótájékoztatón készült a Fővárosi Nagycirkuszban.)

Lukács Gyöngyi Turandotként az Erkel Színházban
Lukács Gyöngyi Turandotként az Erkel Színházban

Szintén évtizedes múltra tekint vissza, de hosszabb szünet után csak tavaly éledt újjá az Iseumi Szabadtéri Játékok sorozata Szombathelyen. Az eredetileg főképp egyiptomi környezetben játszódó műveket bemutató rendezvénysorozaton tavaly egy sikeres Varázsfuvolának tapsolhatott a közönség – idén pedig ismét Mozart-opera kerül színre. Augusztus 7-én és 9-én (esőnap: 8., 10.) Mozart Figaro házassága című operáját dirigálja Vashegyi György. A szereposztás  parádés: Rost Andrea (grófné), Csereklyei Andrea (Susanna), Szegedi Csaba (gróf), Kovács István (Figaro) és Heiter Melinda (Cherubino) neve áll a színlapon, az előadást Káel Csaba rendezi.

„Puccini egyik legnépszerűbb operája, koncertszerű változatban, félszcenírozott formában, rendhagyó látványtechnikával” – hirdetik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Turandot-előadását, melyre augusztus 10-én és 12-én 20 órától kerül sor. A szereposztás rangját Lukács Gyöngyi  (Turandot), Rubens Pelizzari (Kalaf), Létay-Kiss Gabriella (Liu) és Alexandru Agache (Timur) biztosítja, a karmester Kesselyák Gergely lesz). A látványoperaként beharangozott produkció rendezője Anger Ferenc.

A Játsszunk Háry Jánost! karmestere: Oberfrank Péter (fotó: Ádám Tünde)
A Játsszunk Háry Jánost! karmestere: Oberfrank Péter (fotó: Ádám Tünde)

A gyerekeknek kedveskedik operaprogrammal a Zempléni Fesztivál, amikor műsorra tűzi a Kolibri Színház Játsszunk Háry Jánost! című előadásátKodály daljátékának rövidített változatában bábosok (Török Ágnes és Szívós Károly) és énekesek (Szegedi Csaba, Megyesi Schwartz LúciaGábor Géza) együtt állnak színpadra, hogy beavassák a fiatal nézőket az opera rejtelmeibe. A zenei vezető Oberfrank Péter, a rendező Novák János. Az előadások helyszíne és időpontja: augusztus 17., 16 óra – Sárospatak, a Művelődés Háza és Könyvtára; augusztus 18., 16 óra – Tokaj, Paulay Ede Színház.

Hagyomány, hogy ha nem is minden évben, de rendszeres időközönként a Zsidó Nyári Fesztivál is műsorára tűz egy-egy, az Ószövetséghez vagy a zsidó kultúrához más módon kapcsolódó operát koncertszerű előadásban. Idén sem lesz ez másként: Giuseppe Verdi legnépszerűbb korai operáját, a Nabuccót szeptember 2-án 19 órától hallgathatják meg az érdeklődők a budapesti Dohány utcai zsinagógában. Az előadást Pál Tamás dirigálja, a főbb szerepekben pedig szólamukat külföldön is nagy sikerrel éneklő művészeket hallhatunk: Nabuccót Kálmándi Mihály, Abigélt Boross Csilla, Zakariást Bretz Gábor énekli. Szintén a Zsidó Nyári Fesztivál keretében kerül sor Birta Gábor új, Raoul Wallenberg emlékére összeállított estjének bemutatójára, melyen Fekete László és Nógrádi Gergely kántorokkal együtt idézik meg az ószövetségi próféták alakját. A kuriózumnak számító produkcióra augusztus 26-án 19 órától kerül sor a Frankel Leó utcai zsinagógában.