Ezrek-operája gála lesz Miskolcon

December 7-én ismét gyönyörködhetünk az Ezrek operája-sorozat dallamaiban. VONA ILDIKÓ előzetese

Gálahangversenyt rendez a Bartók Plusz Operafesztivál december 7-én a Miskolci Nemzeti Színházban. A műsort az Ezrek operája-sorozatban eddig bemutatott nyolc előadás emlékezetes jeleneteiből állították össze a szervezők.

Megalapítása óta fontos feladatának tartotta a Bartók Plusz az opera műfajának népszerűsítését. 2012-ben Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és csapata merész ötlettel állt elő: ki kell vinni Miskolc utcáira a világ operairodalmának remekműveit, s ingyenes produkciók formájában lehetővé tenni, hogy még nagyobb tömegekhez eljussanak ezek a csodálatos kompozíciók.

Évadonként egy-egy mű viselte eddig magán az „Ezrek operája” jelzőt, és olyan nevezetességek váltak operahelyszínné, mint az Avasi kilátó, a miskolci Városháza épülete, a Szinva terasz, a Népkert, a Jégcsarnok, a Lovagi tornák tere, továbbá a Kálvária-domb.

A vitatott előadás: a miskolci RockGiovanni (fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

Az Ezrek operái pedig sorrendben a következők voltak:

2012 – Giacomo Puccini: Tosca (rendező: Vidnyánszky Attila)
2013 – Giuseppe Verdi: Traviata (rendező: Anger Ferenc)
2014 – Giuseppe Verdi: Aida (rendező: Mohácsi János)
2015 – Giuseppe Verdi: A trubadúr (rendező: Galgóczy Judit)
2016 – Georges Bizet: Carmen (rendező: Kerényi Miklós Gábor)
2017 – Kodály Zoltán: Székely fonó (rendező: Michał Znaniecki)
2018 – Wolfgang Amadeus Mozart–Szüts Apor: RockGiovanni (rendező: Vlad Troickij)
2019 – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (rendező: Paolo Panizza)

A december 7-i Ezrek operája-gálakoncerten részletek csendülnek fel mind a nyolc operából, a program gerincét operakórusok adják majd a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével. Szólistaként fellép Rálik Szilvia, Vizin Viktória, Mester Viktória, Kászoni Annamária, Hector Lopez Mendoza, Molnár Levente, Uğur Yılmaz, Hábetler András; a MÁV Szimfonikus Zenekart Kesselyák Gergely fesztiváligazgató fogja vezényelni.