Évadot hirdetett a Párizsi Nemzeti Opera

Tizenegy operapremier és kilenc repertoárdarab várja a közönséget

A Párizsi Nemzeti Opera is meghirdette a 2016/17-es évadra vonatkozó terveit: tizenegy operabemutatót tartanak az évad során, és repertoáron marad további kilenc előadás. A premierek szereplői között magyar művészeket is találhatunk.

Palais Garnier (fotó: Párizsi Nemzeti Opera)
Palais Garnier (fotó: Párizsi Nemzeti Opera)

Az első bemutató barokk mű lesz, Cavalli Eliogabalo című darabját Thomas Jolly viszi színre. A karmester Leonardo García Alarcón, a főbb szereplők Franco Fagioli, Nadine Sierra és Valer Sabadus lesznek.

Saint-Saëns Sámson és Delilája lesz a következő premier, a rendező Damiano Michieletto, a karmester az intézmény zeneigazgatója, Philippe Jordan. A címszereplőket Anita Rachvelishvili és Aleksandrs Antonenko alakítja, mellettük Egils Silins és Nicolas Testé is színpadra lép.

Novemberben Britten Owen Wingrave című darabját mutatják be a Párizsi Operaakadémia művészeinek közreműködésével. Az előadást Tom Creed rendezi és Stephen Higgins vezényli.

Ugyanennek a hónapnak a végén két egyfelvonásos premierje következik, színre kerül Mascagni Parasztbecsülete kettős szereposztásban, melyben Elīna Garanča és Jelena Zsidkova énekli Santuzzát. A másik mű Hindemith Sancta Susanna című operája lesz, a címszerepben Anna Caterina Antonaccival. Mindkét előadást Mario Martone rendezi és Carlo Rizzi vezényli.

Celeng Mária
Celeng Mária

A 2017-es évet a Lohengrin premierje indítja, amely Claus Guth rendezésében lesz látható. A karmester Philippe Jordan, a darabot kettős szereposztásban játsszák, Lohengrin Jonas Kaufmann és Stuart Skelton, Elza Martina Serafin és Edith Haller, Telramund Wolfgang Koch és Tomasz Konieczny, Ortrud Evelyn Herlitzius és Michaela Schuster, Henrik király René Pape és Rafal Siwek lesz.

Nem sokkal később a Così fan tuttét is bemutatják, a híres koreográfus, Anne Teresa De Keersmaeker rendezésében. Az előadást szintén Philippe Jordan vezényli, ezt az előadást is kettős szereposztásban játsszák, Despina szerepében az első magyar közreműködőnek, Celeng Máriának örülhetünk.

Calixto Bieito viszi színre a Carment márciusban, a többszörös szereposztásban megvalósuló produkciót Lionel Bringuier és Mark Elder vezényli. Az énekesek között Anita Rachvelishvili, Elīna Garanča, Roberto Alagna, Bryan Hymel, Ildar Abdrazakov, Aleksandra Kurzak és Maria Agresta is megtalálható.

Komlósi Ildikó
Komlósi Ildikó

Modern művel folytatódik az évad, Luca Francesconi Trompe-la-mort című műve kerül színre Guy Cassiers rendezésében, a jövőre a Metropolitanben is bemutatkozó Susanna Mälkki vezényletével. A közreműködők között ismét magyar énekesnek örülhetünk, Komlósi Ildikó is színre lép a darabban, Thomas Johannes Mayer, Julie Fuchs, Philippe Talbot és Béatrice Uria-Monzon mellett.

Rameau Les Fêtes d’Hébé című operája lesz a következő premier Thomas Lebrun rendezésében, Jonathan Williams vezényletével. Az előadás szereplői fiatal énekesek és meghívott táncosok lesznek.

Rimszkij-Korszakov Hópehelyke című darabját áprilisban viszi színre Dmitrij Csernyakov. A karmester Mikail Tatarnyikov, a főbb szereplők Aida Garifullina, Martina Serafin, Ramón Vargas, Thomas Johannes Mayer és Franz Hawlata lesznek.

Az évad utolsó premierje Rossini Hamupipőkéje lesz, Guillaume Gallienne rendezésében, Ottavio Dantone vezényletével. A címszerepet Teresa Iervolino, a további főbb szerepeket Juan José De León, Alessio Arduini és Roberto Tagliavini énekli.

A repertoárelőadásokban is kiváló énekesek működnek közre, a Toscában Anja Harteros, Marcelo Álvarez és Bryn Terfel énekel, a Hoffmann meséiben Jonas Kaufmann látható, Véronique Gens Gluck Iphigeneia Tauriszban című operájának címszerepét énekli, A varázsfuvolában René Pape, Michael Volle, Pavol Breslik, Nadine Sierra és Kate Royal szerepel (az előadást Nánási Henrik vezényli), az Anyegin női főszerepét Anna Netrebko, illetve Szonja Joncseva alakítja, mellettük a címszereplő Peter Mattei lesz, a Rigolettóban pedig Vittorio Grigolo és Željko Lučić lép színpadra.

További részletek a Párizsi Nemzeti Opera honlapján olvashatók.