Évadot hirdetett a Bécsi Állami Operaház

Eötvös Péter-opera is szerepel a premierek között

Meghirdette 2015/16-os évadát a Bécsi Állami Opera: öt operapremierrel, gyermekelőadásokkal és természetesen számos világsztárral készülnek az új évadra, aminek több magyar vonatkozása is van.

Bécsi Állami Operaház
Bécsi Állami Operaház

Első bemutatójuk Verdi Macbethje lesz, októberben, az előadást Christian Räth rendezi és Alain Altinoglu vezényli. A címszerepben Ludovic Tézier hallható, a további szereplők Ferruccio Furlanetto, Tatiana Serjan és Jorge de Leon lesznek. A júniusi előadások karmestere Simone Young.

Humperdinck Jancsi és Juliska című operáját Adrian Noble rendezi, a karmester Christian Thielemann lesz. A főbb szerepeket Adrian Eröd, Janina Baechle, Daniela Sindram, Chen Reiss és Michaela Schuster énekli.

Janáček A Makropulosz-ügy című operáját decemberben mutatják be Peter Stein rendezésében, Jakub Hrůša vezényletével. A szereplők Laura Aikin, Rainer Trost, Margarita Gritskova és Heinz Zednik lesznek.

Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)
Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)

Márciusban kerül sor Eötvös Péter Három nővér című operájának premierjére, melyet vezényelni a zeneszerző, színre állítani Yuval Sharon fog. A főszerepekben Olga Bezsmertna, Margarita Gritskova és Ilseyar Khayrullova lép fel.

Az utolsó operabemutató áprilisban lesz, Puccini Turandotját Marco Arturo Marelli rendezi és Gustavo Dudamel vezényli. A címszerepet Lise Lindstrom énekli, Kalaf Johan Botha, Liú Anita Hartig, Altoum császár pedig Heinz Zednik lesz.

Három gyermekopera is műsorra kerül a szezonban: Lortzing Undine című alkotása, Johanna Doderer kortárs zeneszerző egy műve, valamint a magyar származású Ivan Eröd Pünktchen und Anton című darabja.

A repertoáron levő előadások is tartogatnak néhány érdekességet. A Don Carlosban Anja Harteros, Ramón Vargas, René Pape és Ludovic Tézier lép fel, a Don Giovanni címszerepét Mariusz Kwiecien énekli, partnerei Marina Rebeka, Juliane Banse, Benjamin Bruns és Erwin Schrott lesznek. Donizetti Don Pasqualéjában a férfi főszerepeket Ildebrando D’Arcangelo és Juan Diego Flórez fogja megformálni, Noriinájuk Valentina Naforniţa lesz.

Mindkét Manon-opera látható lesz az intézmény műsorán, Massenet műve Diana Damrauval, Puccinié Anna Netrebkóval. A Rigolettóban Juan Diego Flórez, Carlos Álvarez és Olga Peretyatko hallgatható meg, Gounod Rómeó és Júliájában ugyancsak a sztártenor lép színre, partnere itt Marina Rebeka lesz. A Ruszalka címszerepét Krassimira Stoyanova énekli, rajta kívül Klaus Florian Vogt és Elena Zhidkova is hallható az előadásban. A Simon Boccanegrában Dmitrij Hvorosztovszkij, Ferruccio Furlanetto, Francesco Meli és Barbara Frittoli szerepel. A Toscában újra együtt látható Angela Gheorghiu és Jonas Kaufmann, párosuk Bryn Terfellel egészül ki. Az álarcosbálban Piotr Beczala, Dmitrij Hvorosztovszkij és Krassimira Stoyanova, a Wertherben pedig Matthew Polenzani lép fel.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

Edita Gruberová Donizetti Boleyn Annáját énekli, Anja Harteros az Arabellában is hallható, Michael Volle pedig A bolygó hollandi és a Parsifal baritonszerepeiben. Anna Netrebko Tatjánaként is színre lép Csajkovszkij művében, Klaus Florian Vogt és Anja Kampe a Fidelio főszereplőpárosát éneklik, Saimir Pirgu pedig Nemorinóként érkezik Bécsbe. Plácido Domingo a Traviatában fog szerepelni, és két, a hazai zenei életben is előforduló énekest is meghallgathatunk: Adrian Eröd A denevér Eisensteinjét énekli, Christian Franz pedig a Jenůfában lép fel.

A bemutatók mellett magyar közreműködőnek is örülhetünk: Fischer Ádám fogja vezényelni a teljes Ringet, A rózsalovagot, a Don Giovannit, a Titus kegyelmét és a Parsifalt.

Részletes információ az évadtervről a Bécsi Állami Opera honlapján érhető el.