Évadot hirdetett a Bajor Állami Opera

Hat operapremier és egy Ring-felújítás várja jövőre a münchenieket

Meghirdette 2017/2018-as évadát a Bajor Állami Operaház, a közreműködők között jövőre is találhatunk magyar művészeket.

Az évad első premierje októberben a Figaro házassága lesz, melyet Christof Loy rendez. A Grófot Christian Gerhaher, Susannát Anett Frisch, a címszerepet Alex Esposito énekli. A karmester Constantinos Carydis.

A Bajor Állami Opera (fotó: Felix Löchner)
A Bajor Állami Opera (fotó: Felix Löchner)

Decemberben mutatják be Puccini Triptichonját a főzeneigazgató, Kirill Petrenko vezényletével és Lotte de Beer rendezésében. A főbb szerepekben Wolfgang Koch, Eva-Maria Westbroek, Ermonela Jaho, Michaela Schuster, Ambrogio Maestri és Pavol Breslik látható.

Márciusban kerül sor A szicíliai vecsernye premierjére, melyet Antú Romero Nunes állít színre. Az Omer Meir Wellber vezényelte produkcióban Carmen Giannattasio, Bryan Hymel, Erwin Schrott és George Petean működik közre.

Jövőre ismét tartanak Janáček-bemutatót is: A holtak háza című operát Frank Castorf rendezi és Simone Young vezényli. Közreműködik Peter Rose illetve Peter Mikulaš, valamint Evgeniya Sotnikova és Aleš Briscein.

Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)
Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)

A nyári operafesztiválon kerül sor a Parsifal premierjére, az előadást július 8-án az Oper für alle rendezvények keretében az interneten és a helyszíni kivetítőkön bárki megtekinthet majd. A produkció rendezője Pierre Audi, karmestere Kirill Petrenko lesz, a címszerepben Jonas Kaufmann, a további szerepekben Christian Gerhaher, Nina Stemme, René Pape, Wolfgang Koch és Szabó Bálint tekinthető meg.

Az évad utolsó bemutatóján egy Haydn-operát láthat a közönség, az Orlando Paladinót, melyet Ivor Bolton vezényel és Axel Ranisch rendez. A főbb szerepekben Sofia Fomina, Edwin Crossley-Mercer, Mathias Vidal és Dovlet Nurgeldiyev látható.

Molnár Levente
Molnár Levente

Andreas Kriegenburg Ring-rendezését januárban újítják fel, a Kirill Petrenko vezényelte előadásokban Wolfgang Koch, John Lundgren, Norbert Ernst, Anja Kampe, Nina Stemme, Stefan Vinke és Hans-Peter König működik közre.

A repertoár-előadásoknak is érdemes figyelmet szentelni, ugyanis több magyar művész nevét felfedezhetjük a közreműködők között. Molnár Levente Escamillóként, a Bohémélet Marcellójaként, valamint Sharpless szerepében lép fel, Szabó Bálint a Parsifalbeli szereplése mellett Colline lesz és Rossini Semiramisának Oroéjaként látható majd. Az intézmény továbbra is műsoron tartja Schilling Árpád Rigoletto-rendezését is.

Még néhány név az évad sztárfellépői közül, a teljesség igénye nélkül: Elīna Garanča (Carmen), Vittorio Grigolo (Nemorino), Diana Damrau (Lucia, Violetta), Juan Diego Flórez (Edgardo, Gennaro), Edita Gruberova (Lucrezia Borgia), Jonas Kaufmann (Siegmund, André Chénier), Thomas Hampson (Don Alfonso, Scarpia), Anja Harteros (Tosca, Maddalena di Coigny, Arabella, Amelia), Anna Netrebko (Tosca).

Részletes program az intézmény honlapján olvasható.