Évadnyitó társulati ülés az Operaházban

A Magyar Állami Operaház szeptember 17-én megtartotta 129. évadjának nyitó társulati ülését.

Az eseményen beszédet mondott L. Simon László kulturális államtitkár, valamint a dalszínház megbízott vezetői: Ókovács Szilveszter főigazgató, Héja Domonkos főzeneigazgató, Solymosi Tamás balettigazgató és Mozsár István ügyvezető-műszaki igazgató.

L. Simon László kulturális államtitkár a társulati ülésen bejelentette, hogy az Országgyűlés hamarosan elfogadja a 2013-as költségvetést, amelyben a kulturális tárca a Magyar Állami Operaház 8,3 milliárdos támogatására tett javaslatot. Hangsúlyozta, hogy a kulturális szférában kellenek olyan zászlóshajók, amelyek kiemelkednek az intézményi mezőnyből – a kormányzat, azon belül a kulturális államtitkárság így tekint a Magyar Állami Operaházra.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató repülőrajthoz hasonlította az Operaház évadindítását, hisz az Operaház már három „küldetésen” (a Hunyadi ősváltozatának lemezfelvétele, az UNESCO párizsi székhelyén történt vendégszereplés, valamint a szombati szabadtéri esemény) is túl, egy vadonatúj produkció (Hunyadi László) próbáinak finisében indítja a hivatalos évadot. Nyilvánossá tette nyolcpontos célrendszerét, amely a költségvetés növekedésével arányosan nagyobb előadásszámot, nézőszámot, telítettséget, bevételt, repertoárt, két színházassá lett intézményt és létszámot tűz ki. Kiemelte, hogy a társulati tagság nem szerződési forma kérdése: aki az Operaházban fellép, a társulat tagja. Szerepei megtartásával pedig minden művész azt bizonyítja, hogy versenyhelyzetben is képes megállni a helyét. A művészeti vezetés célja, hogy a felélesztett Gördülő Opera keretében vidéki városokba is eljuttasson operaházi előadásokat, ifjúsági programjuk keretében pedig már az idei tanévtől hetvenötezer középiskolás diák jut el a Hunyadi László előadásaira, határon túliak és nagycsaládosok mellett.

A vezetőség
A vezetőség (Fotó: Tomas Opitz)

Solymosi Tamás mb. balettigazgató jelentette be, hogy a Magyar Állami Operaház munkáját az idei évadtól két világhírű ikon segíti művészeti főtanácsadóként: Marton Éva opera-énekesnő és Nagy Iván balettművész.

Mozsár István mb. ügyvezető-műszaki igazgató az Erkel Színház felújítására kiírt közbeszerzési pályázat állásával kapcsolatban elmondta, hogy az előminősítés már a héten lezárul, a nyertes pályázó pedig november 5-én kezdheti meg a munkálatokat. Hangsúlyozta, hogy a tervezett márciusi nyitás nem a kész állapotot mutatja majd, hiszen a pályázók felé elvárás és kikötés volt, hogy játszásra alkalmas állapotot kell elérni, a projekt teljes befejezése pedig – egy második, 2013 nyári ütemet követően – az év őszére várható. Mozsár István beszámolt az elmúlt évadban lezajlott felújításokról, amelyekbe a teljes balett tár, a közönségforgalmi területek közül pedig az első emeleti karéj faburkolatai is beletartoznak. A téli időszakra új díszkivilágítás terveztetését tűzték ki célul. A távlati jövőben mind nagyobb tereket kívánnak átengedni a közönségnek; a jelenleg nem látogatható csarnokok megnyitásával tervben van operakincstár és kávézó, valamint olyan bolt megnyitása, amely emblematikus operaházi relikviákat árusítana.

Az évadnyitó társulati ülésen a hagyományokhoz híven díjátadásokra is sor került, melyekről külön hírben számolunk be.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)