Évadnyitó premierek az Operaházban és az Erkel Színházban

Két népszerű opera és egy igazi különlegesség premierjei szerepelnek a hétvége programján

A múlt heti Szabadság OperaGálát követően a szeptember 13-14-i hétvégén, a Magyar Állami Operaház 2014/15-ös évadának első operaelőadásaiként rögtön két bemutatót láthatnak a műfaj iránt érdeklődők. Szombaton Mascagni Parasztbecsülete és Leoncavallo Bajazzók című alkotása kerül színre nemzetközi alkotóstáb közreműködésével, másnap pedig egy igazi ritkaság, Dohnányi Ernő A tenor című darabja lesz látható az Erkel Színházban.

A sajtótájékoztató résztvevői (fotó: Rákossy Péter)
A sajtótájékoztató résztvevői (fotó: Rákossy Péter)

A keddi sajtótájékoztatón az előadás rendezője, Georges Delnon, a Bázeli Színház igazgatója, a Hamburgi Állami Opera leendő intendánsa ismertette koncepcióját: értelmezésében mindkét darab középpontjában erősen férfidominanciájú társadalom áll, melyben az ezzel szembekerülő szereplők egyfajta passiót járnak végig. A két művet először színpadra állító művész ezekhez a gondolatokhoz a neorealista filmkorszak képi világát rendelte hozzá.

A premier karmestere, Pinchas Steinberg a két opera kapcsolatáról beszélt. Nézete szerint a két mű nem szükségképpen tartozik össze, azokat csak az előadói hagyomány rendelte egymás mellé. Leoncavallo műve igazi verista alkotás, egy állítólag megtörtént esetet ábrázol, melyben a még gyermekkorú zeneszerző apja bíráskodott. Ezzel szemben Mascagni alkotásában sokkal lágyabb a zene, de a két operát különbözősége folytán is érdekes együtt játszani. A karmester annak külön örül, hogy a vele jó barátságban levő rendezővel dolgozhat együtt.

Parasztbecsület_Bajazzók
Az előadások plakátja

A szereposztásról Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta, fontosnak tartják a kiváló magyar énekesek szerepeltetését, de egyes esetekben csak külföldi művészekkel lehet egy előadást színre vinni, és ebben az esetben nem szabad minőségi engedményt tenni. Így az előadásban hazai és más nemzetiségű művészek egyaránt közreműködnek: Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Alexandru Agache, mellett színpadra lép három világjáró művész: Kamen Chanev, Hector Lopez Mendoza és Luis Ledesma. A Bajazzók Nedda szerepében Rost Andreát és Pasztircsák Polinát láthatja a közönség.

A másik premierről, Dohnányi A tenor című vígoperájáról Anger Ferenc művészeti igazgató elmondta, egyfajta misszióként tekintenek a magyar operák bemutatására, ráadásul ebben az esetben igen jó darabról van szó (a művet később lemezre is veszik). Az előadás főbb szerepeit fiatal, pályájuk fénykorában levő művészek éneklik, ami különösen fontos a főszereplő esetében, mivel maga a mű azt állítja a középpontjába, mi mindenre képes egy tenor, mind hangját, mind személyiségét tekintve, így ez a szólam nehézségét tekintve a legnagyobb tenorszerepekkel említhető egy lapon.

Az előadás karmestere, Vajda Gergely tökéletes vígoperának nevezte a művet. Nem csupán azért van különleges darabról szó, mert a szokásostól eltérő módon az elején hal meg egy tenor, és nem a végén, a zene is rengeteg humoros megoldással bír, akár utalások, idézetek formájában. Az eredetileg német nyelvű libretto Csákovics Lajos új fordításában fog megszólalni. A karmester kiemelte, nagyon élvezik a próbafolyamatot, és Almási-Tóth András rendező szürreális, rajzfilmszerű színreállítását.

A tenor
Az előadás plakátja

Az előadás rendezője a sajtótájékoztatón nem tudott jelen lenni, de közleményben idézték gondolatait a darabról:  „Dohnányi operája több szinten értelmezhető vígopera, mely egyszerre vet fel művészeti, életfilozófiai és társadalmi kérdéseket.  A realista külcsín mögött speciális világkép tárul föl, melyben a nagybetűs élet és a nagybetűs művészet legalapvetőbb energiái nyernek teret a szereplők viselkedésében: a kezdeti merev és életidegen közeg folyamatosan lazul fel, olyan erők uralkodnak el, melyet alapvetően megkérdőjelezik a mesterségesen kreált társadalmi és művészeti normákat. A szerelem ereje, majd a halál árnyéka vetül a rendezettnek tűnő hétköznapokra. Élet költözik hőseinkbe, szinte a létezés új dimenzióit ismerik meg. Mindez szélsőséges vígjátéki helyzetekben valósul meg a színpadon, hol burleszk-szerű, hol kissé morbid, hol tragikomikus szituációkban, sokszínű zenei fogalmazással. A díszlet folyamatos változása, a jelmezek szakadása, a táncosok jelenléte álomszerű közegbe helyezi a realista történetet, feltárva annak több rétegét, miközben végig a vígjáték elemeivel játszik az előadás, egyszerre biztosítva felhőtlen szórakozást és elgondolkodtató problémafelvetést.”

Az előadás főszerepét, Schippelt, a tehetséges, ám züllött énekest Fekete Attila fogja alakítani, további szereplők Geiger Lajos, Szvétek László, Miksch Adrienn és Szerekován János lesznek. A jobbnál jobb karakterszerepekben az énekesek színészi képességeiket is megcsillogtathatják. A vasárnapi premiert követően az előadás még három alkalommal színre kerül az Erkel Színházban.

A premierek hétvégéjén számos ingyenes program várja az érdeklődőket az Operaház körül. Szombat délután újra látható Menotti A telefon című vígoperája, és a múlt héten nagy sikerrel bemutatott Donizetti-darab, A csengő. A Parasztbecsület és a Bajazzók premierjét kivetítőkön is megnézhetik az érdeklődők az Andrássy úton, és folytatódik a tavalyi Hangoló sorozat, amelyben a bemutatók előtti órában neves előadók vezetik be a közönséget a művek rejtelmeibe.

Új sorozat a Faggató, amely a világ számos operaházában honos: a 12 szeánsz az évad kiemelt premierprodukcióinak mozgatórugóit kutatja. Az adott premier sorozatában sorra kerülő – az esti előadást két órával megelőző – nyilvános esemény kapcsán szabad a belépés a nézőtérre mindazok számára, akik előzőleg látták a produkciót. A mű díszletében mutatja be koncepcióját és várja a kérdéseket az alkotóstáb. Az első alkalmakra a szeptember 18-i Parasztbecsület-Bajazzók, illetve a szeptember 20-i A tenor előadások előtt kerül sor.

Mind a Parasztbecsület és a Bajazzók, mind A tenor részletes szereposztása elérhető az Operaház honlapján.

Forrás: Magyar Állami Operaház
Fotó: Rákossy Péter