Évadnyitás és alapkőletétel

Megnyitotta 134. évadát a Magyar Állami Operaház

Az ünnepélyes alapkőletétel (fotó: Csibi Szilvia)

A Kárpát-Haza OperaTúra résztvevőinek erdélyi bejelentkezése és az Erkel Színház szombati Bánk bán premierjének beharangozója kíséretében nyitotta meg az Opera 134. évadát Ókovács Szilveszter. Az Eiffel Műhelyházban megrendezett ünnepi esemény zárásaként Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és Eötvös Péter zeneszerző, karmester az Opera főigazgatójával közösen elhelyezte a készülő műhely- és raktárbázis szimbolikus alapkövét.

A 1555/2015. számú kormányhatározat értelmében a Magyar Állami Operaház 2016-ban kezdte meg történetének egyik legnagyobb volumenű beruházását: a MÁV egykori Északi Járműjavítójának épületeiben hozza létre új logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. A Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépülő komplexumba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, illetve a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár.

A többéves előkészítést követő sikeres közbeszerzési pályázatnak köszönhetően, a 2017. július 7-i szerződéskötés után a STRABAG Építő Kft, Strabag AG és a Böhm Stadtbaumesiter & Gebaudetechnik GmbH. konzorcium augusztusban megkezdte az Operaház és az Erkel Színház új műhelyházának és próbacentrumának kialakítását. A kivitelezési tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2019. januárjára készül el, az építkezés három párhuzamos ütemből áll. Az első, 2018. június végéig tartó szakaszban a bontási, a tetővel kapcsolatos, illetve acélszerkezet és felületkezelési munkálatokkal kezdődik a kivitelezés, 2018. december elejéig pedig véget ér a második ütem, vagyis a szerkezetépítés, épületgépészet és épületvillamosság, a homlokzati munkálatok és a belső kiépítés is. A harmadik ütemben – mely 2017 decemberétől féléven át tart majd – a külső munkákat végzik el: közműellátás, szennyvízelvezetés, víz és elektromos hálózatok, trafó, közvilágítás, útépítés és forgalomtechnika.

A budapesti évad szeptember 9-én, szombaton az Andrássy úti évadnyitánnyal veszi kezdetét, ahol 13 órától Donizetti és Menotti kisoperái, A csengő, a Bolondokháza és A telefon tekinthetők meg az Operaház Szfinx-teraszán. Az Erkel Színházban 16 órakor a Wagner nyomában I. című hangversennyel indul el az Opera Zenekarának tagjaiból alakuló kamarazenekar és szólista vendégeinek koncertsorozata. Az évadtematikához kapcsolódó műsorokat Zsoldos Bálint szerkeszti, az első hangversenyen Rolla János hegedűművész és Fülei Balázs zongoraművész is közreműködik.

Az ünnepélyes alapkőletétel (fotó: Nagy Attila)

Az egész napos évadnyitányra az esti Bánk bán teszi fel a koronát. Az előadásra az Erkel Színházban kerül sor, ám az Operaház előtt egy hatalmas kivetítő segítségével további mintegy 1200 érdeklődő tekintheti meg az előadás felvételét a premierrel egyidőben. Erkel művének baritonváltozatát – vagyis a főhős átdolgozott szólamát tartalmazó darabot – az Operaház korábbi főrendezője, a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezi. „Magam voltam az egyik katalizátor, hogy forduljunk a baritonváltozat felé. A hős fogalmát körbejárva a furcsa tenni nem tudás, a görcsök, a hamleti bénult alaphelyzet – ezek érdekesek egy vaskosabb, a bariton lényegéből adódó súlyosabb jelenlétből kibontva; még közelebb is áll hozzá” – mondta az Operaházba tíz év után visszatérő rendező, aki jelenleg párhuzamosan dolgozik a opera és a dráma legújabb színrevitelein. Az Opera kettős szereposztásban tűzi műsorára az új produkciót, amelynek címszerepét Molnár Levente és Szegedi Csaba énekli, míg a további főbb szerepeket Komlósi Ildikó és Németh Judit, Szemere Zita és Rőser Orsolya, Balczó Péter és Horváth István, valamint Rácz István és Kováts Kolos alakítja.

Az évadnyitó programokról részletek az Operaház honlapján olvashatók.