Évadkezdés Otellóval

A hétvégi premier nyitja meg az Operaház évadát

Stefano Poda
Stefano Poda

Bár más helyszíneken már zajlottak előadások, az Operaház Verdi Otellójának premierjével kezdi az évadot, melynek rendezője, díszlet-, jelmez- és világítástervezője egy személyben Stefano Poda lesz. A rendező úgy nyilatkozott, el sem tudja képzelni ezeknek a területeknek a szétválasztását, hiszen mind szorosan összefüggenek egymással, és a zenével, amiből erednek. Produkcióját nem modernnek, hanem időtlennek nevezte, kifejezésmódjáról pedig azt közölte: „Nem szimbólumokat használok a színpadon, hiszen ezek az erős jelzések nem feleltethetők meg egy az egyben valami másnak, pusztán a ráció felől sosem lehet megmagyarázni a jelentésüket. Inkább kiindulópontként tekintek rájuk, amelyek segítségével a néző képessé válik újabb és újabb egyéni felfedezésekre.”

Az előadás karmestere Pinchas Steinberg lesz, a címszerepet a mexikói tenor Rafael Rojas és Lance Ryan alakítja. A további szerepekben Létay Kiss Gabriella, Kálmándi Mihály, Németh Judit és Boncsér Gergely lép színpadra. Részletes szereposztás és további előadási időpontok az Operaház honlapján tekinthetők meg.

Szeptember végén az Erkel Színházban egy különleges darabot mutatnak be, Wagner A szerelmi tilalom című műve Magyarországon színre állítva még sosem hangzott el. Az előadás a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben valósul meg, mert – mint Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta – az Operaháznak, kiemelt helyzetéből adódóan, fontos feladata más operajátszó intézmények segítése. A rendező Szabó Máté, a karmester Selmeczi György lesz. A mű magyar nyelven, Csákovics Lajos fordításában szólal majd meg.

Újabb előadással járja majd az országot a Gördülő Opera is, ezúttal Mozart Figaro házasságát Figaro 2.0 címmel, az utazási körülményekhez igazítva, Hábetler András rendezésében, Köteles Géza hangszerelésében és zenei vezetésével tekintheti meg a vidéki közönség. A főbb szerepeket Palerdi András, Keszei Bori, Kovács István, Fodor Beatrix és Mester Viktória alakítja majd. A tervek szerint az előadás a későbbiekben Budapesten is látható lesz majd.

A hagyományos helyszínek mellett az Andrássy úton is lesznek még programok, 26-án délután ismét látható lesz a Szfinx-teraszon Donizetti Bolondokháza és Menotti A telefon című műve. Ezután veterán autókkal, híres operák jelmezeiben érkeznek meg az Operaház művészei, hat órától pedig kezdetét veszi az Otello-premier, mely kivetítőn keresztül is követhető lesz. Az előadás szünetében a Magyar Nemzeti Balett művészeinek táncshow-ja látható az Andrássy úti színpadon.

Fotó: Magyar Állami Operaház