Erkel-napok a Károlyi-palotában

Erkel-napokat rendez a Károlyi-palotában a Filharmónia Budapest Nonprofit Kht. szeptember 10. és 13. között.

Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

A rendezvényre az eredetileg tervezett, ám technikai okok miatt sajnos elmaradó Erkel-énekverseny helyett kerül sor. A négynapos eseménysorozat célja Erkel másik arcának bemutatása – vagyis annak demonstrálása, mi mindent köszönetünk még Erkelnek a Himnuszon, a Hunyadi Lászlón és a Bánk bánon kívül.

„Családi programunkban megidézzük az idős Erkel Ferenc ünneplését, tisztelgünk a magyar sakkélet egyik legelső nemzetközi hírű megalapítója előtt, különlegesen szerkesztett operagálánk Erkel hősnőit idézi, az olimpiai bajnok sakknagymester énekét Kossuth-díjas zongoraművészünk kíséri, sakktáblán találkoznak a Bánk bán és a Hunyadi szereplői, Erkel-korabeli nyomdagépen nyomtatjuk ki Petur bordalát, irodalmi estet rendezünk az Erkel által megzenésített költők verseiből, Erkel-korabeli verbunkos zene fogadja az érdeklődőket” – szól a szervezők ajánlása.

A szeptember 10-i nyitókoncerten a Honvéd Férfikar énekel Erkel kórusműveiből Strausz Kálmán vezényletével, az énekkari számok között Szecsődi Ferenc (hegedű) és Kassai István (zongora) játszanak Erkel-kamaraműveket. 11-én délelőtt Erkel Junior címen családi programra kerül sor, ahol fiktív történet keretében a komponista ötvenedik születésnapjára készülő fiai válogatnak fiatal énekeseket az ünnepségekhez. Az Erkel hőseivel történő találkozás mellett lehetőség nyílik Petur Keserű bordalának kinyomtatására is korabeli nyomdagép segítségével. Aznap este irodalmi összeállítás hangzik el Erkel által megzenésített versekből, többek között Vörösmarty, Kölcsey, Petőfi és Arany költeményeiből. A Pesti Magyar Színház művészei által előadott versek között elhangzanak az Erkel-dalok is Kálmán László (ének) és Kovalszki Mária (zongora) előadásában.

Károlyi-palota
Károlyi-palota

12-én Erkel és a sakk címen nagy zeneszerzőnk sakkéletben betöltött szerepére emlékeznek a szervezők. Portisch Lajos olimpiai bajnok nagymester húsz asztalos szimultán mérkőzésre hívja az érdeklődőket (előzetes regisztráció alapján), sőt a játszma végén dalra is fakad, méghozzá Bogányi Gergely kíséretével. Ugyanazon a napon élőbábos sakkjátszmára is sor kerül, melynek keretében a Hunyadi László és a Bánk bán szereplői küzdenek meg a sakktáblán. A zenét itt a Magyar Rádió Gyermekkórusa szolgáltatja.

13-án, hétfőn Erkel hősnői címmel rendezik meg a zárókoncertet a Károlyi-kertben. A Rálik SzilviaKolonits Klára, Wiedemann BernadettMolnár AndrásSólyom-Nagy Sándor és Kálmán László közreműködésével megrendezett gálát Medveczky Ádám vezényli.

Az eseményről és a jegyvásárlásról bővebb információ a Filharmónia Budapest Nonprofit Kht. honlapján található.